Амерички државни секретар Ентони Блинкен у ненајављеној је посјети Афганистану, како би појаснио афганистанским челницима и забринутој јавности одлуку предсједника Џоа Бајдена да повуче све америчке војнике из земље и оконча амерички најдуготрајнији рат.

Блинкен се састао с афганистанским предсједником Асхрафом Гханијем, шефом владе Абдуллахом Абдулахом и кључним цивилним личностима, дан након што је Биден објавио да ће се преосталих 2.500 америчких војника вратити кућама на 20. годишњицу терористичких напада од 11. септембра 2001.

Нјегова посјета такође је услиједила након што је НАТО одмах слиједио амерички примјер, наводећи да ће око 7.000 неамеричких војника напустити земљу за неколико мјесеци, окончавајући страно војно присуство у Афганистану.

Блинкен је покушао пружити увјеравања афганистанском челништву да повлачење не значи крај америчко-афганистанских односа.

“Желим показати својом посјетом преданост Сједињених Држава Исламској Републици и народу Афганистана”, поручио је Блинкен Ганију док су се састали у предсједничкој палати у Кабулу.

Он је казао да се партнерство мијења, али да је то партнерство само по себи трајно.

“Поштујемо вашу одлуку и прилагођавамо наше приоритете”, поручио је Гани Блинкену, изражавајући захвалност због жртава америчких војника, преноси АП.