Шести Интернационални фестивал едукативног театра (ИФЕТ), у организацији Босанског народног позоришта Зеница (БНП), бит ће одржан од 5. до 27. децембра ове године доносећи публици девет представа, а отворит ће га копродукцијска представа зеничких позоришних кућа БНП-а и Студиа “Театар” – “Млади у доба короне”.

Због епидемије корона вируса неће бити одржане досадашње пратеће манифестације зеничког фестивала – Смотра драмског стваралаштва вртића и школа Зеничко-добојског кантона и Смотра драмског стваралаштва особа с потешкоћама у развоју.

“Одлучили смо се, због комплетне ситуације и мјера које морамо подузети, да фестивал нећемо одржавати у континуитету четири-пет дана, него четири суботе и недјеље у току децембра. Смотре ове године неће бити одржане, јер чекамо топлије и неко сретније вријеме када са смотрама можемо изаћи и бити на отвореном простору. Тако да ћемо, највјероватније, идуће године, уз Фестивал бх. драме, имати и ове двије смотре”, најавио је на данашњој прес-конференцији директор БНП-а Мирољуб Мијатовић.

Премијерно ће бити одиграна омладинска представа “Мост”, у изведби Дјечије, омладинске и луткарске сцене (ДОЛ) БНП-а Зеница.

“С нама ће, за сада их најављујемо, бити Позориште за дјецу из Крагујевца (Србија), Културна сцена “Мале ствари” из Требиња, Позориште лутака Мостар и Драмски студио “Дада” из Чаковца (Хрватска). Да нам дођу, да одиграју своје представе, али и у случају да се погорша епидемиолошка ситуација или гранични пријелази буду регулисани другачије него сада, свакако ће наведене представе бити емитоване путем званичног yоутубе канала БНП-а Зеница”, истакао је Мијатовић.

Комуникација са зеничким вртићима, јавним и приватним, ове ће године ипак бити одржана.

“Ове године они нам не долазе у госте, али смо БНП Зеница, односно ДОЛ сцена, пронашли начин да опет будемо присутни код њих. Током цијелог фестивала у вртићима, гдје то технички услови дозвољавају, приказиват ћемо нашу представу “Продани смијех”. То нам је ове године посебно битно – да останемо у контакту са најмлађом публиком”, казао је Мијатовић.

Сви вртићи су, напомиње, већ добили снимак те представе, а бит ће приказиван у просторима вртића, док ће дјеца добити и улазнице за представу па ће у потпуности имати позоришни доживљај присуства представи.

Изведбама представа у сали БНП-а моћи ће присуствовати највише 70, а највјероватније ће, најављује директор Мијатовић, бити само 50-ак гледалаца.

Ове недјеље, 6. децембра бит ће одиграна представа “Прије него дијете заспи”, у изведби ДОЛ сцене БНП-а Зеница.