Хрватска прати ситуацију на граничним пријлазима, а улазак туриста у земљу надзират ће епидемиолошка струка и Хрватски завод за јавно здравство (ХЗЈЗ), казао је у петак хрватски министар унутарњих послова и водитељ Националног стожера цивиле заштите Давор Божиновић.

”Пратимо ситуацију на граничним пријелазима. Важно је схватити да ће улазак у Хрватску, поготово кад говоримо о туризму, пратити наша епидемиолошка струка и ХЗЈЗ. Због заштите здравља хрватских грађана и гостију је важно да постоји база на темељу које се може реагирати ако за тим наступи потреба”, рекао је Божиновић.

Говорећи о стању на граничним пријелазима, Божиновић је истакнуо да од четвртка постоји онлине упитник који додатно појашњава увјете за улазак у Републику Хрватску, а која се досад путем маил адресе нису могла добити. Додао је да гранична полиција кроз ту апликацију рјешава 90 посто упита.

Божиновић је прецизирао да је ријеч о добровољној апликацији која ће омогућити туристима да унапријед испуне увјете и уђу у Републику Хрватску. “Ту ћемо направити прерасподјелу на граничним пријелазима да они који су се путем апликације пријавили ХЗЈЗ-у да могу пролазити без икаквог застоја. Једном кад добијете одговор кроз апликацију и кад сте се пријавили гдје ћете боравити у РХ, то вриједи све док вриједи ова мјера”, додао је.

Министар је за крај свибња најавио отварање према Аустрији, Словачкој, Чешкој и Мађарској. Извијестио је и да је у Хрватску у петак од поноћи до 13 сати ушло 5336 страних држављана, највише из Словеније, преноси Хина.