Дугачак је списак божићних обичаја у мостарском крају. За то подручје везује се један од најстаријих, али и најљепших православних храмова. Црква Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу, обновљена је прије деценију и по.

Уз позив на међусобно разумијевање и љубав, благдан Божић дочекују вјерници у трећој мостарској парохији у насељу Бијело Поље. Божић ће се ове године због пандемије коронавируса славити скромније него раније, углавном у кругу породица.

“Ова ситуација која нас окружује треба да буде раскрсница новог времена и нове вјере. Неко боље вријеме и бољи живот. Треба да се окренемо Богу, Божијој љубави и љубави према ближњима, и то је порука празника Божића”, поручио је парох Небојша Радић.

Најрадоснији празник Хришћани у Мостару дочекују у духу православне традиције. Топлину породичног огњишта и имовину коју су давно стекли, чуват ће и у времену које долази.

“Још увијек се држи та традиција, држи се вјера у свему томе. Ове године наравно због свега ће све бити измијењено, али ће се славити са надом, надом у боље сутра”, каже Милимир Маврак.

“Божић је најрадоснији хришћански празник. Прославља се ове године у кругу породице, а иначе је то нешто што се сваке године понавља и што је незаобилазно”, рекао је Нико Булајић.

Црква Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу обновљена је прије деценију и по, и осим што спада међу најстарије, сматра се и једним од најљепших православних храмова у долини Неретве.

“Уз помоћ мјесне заједнице Бијелог Поља, Града Мостара, дијаспоре и свих који су се укључили обновили смо храм, двориште и све оно што се налази у овој порти”, казао је Часлав Лојпур.

Бјелопољска парохија босанскохерцеговачкој јавности позната је због сарадње с преостале двије вјерске заједнице у овом дијелу Мостара. Минулих година честе су биле међусобне посјете, дружења и даривања у данима благдана.

“Сваке године посјете нас комшије Римокатолици и комшије исламске вјероисповијести. Ове године ћемо то мало скратити, али бит ће година. Наставит ћемо традицију љубави и комшијске и Божије”, истиче парох Небојша Радић.

Након обиљежавања дана радости рађања и обнављања живота, другог дана Божића у свечаном расположењу служит ће се Литургија захвалности и у мостарским храмовима.