Болнице у Индији боре се да обезбиједе кревете и кисеоник и да смјесте све обољеле од ковида 19 након што је ова земља постигла нови рекорд на дневном нивоу по броју заражених, суочавајући се са другим таласом пандемије.

Већина нових случајева забиљежена је у западној држави Махараштра.

Експерти за ово погоршање ситуације криве превелику опуштеност, али и нове агресивније сојеве вируса корона. Влада криви и неуспјех грађана да се придржавају мјера социјалне дистанце и да носе маске.

“Ситуација је ужасна”, рекао је Авинаш Гаванде, званичник у државној болници у граду Нагпур која се бори са навалом пацијената, а ситуација је слична у сусједним државама Гуџарат и Њу Делхи на сјеверу.

Он је додао да њихова болница има 900 кревета, али да око 60 пацијената чека и за њих нема мјеста.

У болници “Лок Навак” у Њу Делхију два или три пацијента дијеле један кревет док љекари покушавају да се побрину за све пацијента.

Пацијенти су различитог узраста од дјеце од годину и по до старијих лица и чланова њихових породица који константно пристижу у болнице.

“Прошле године нисмо имали овако лошу ситуацију, међутим ситуација је сада тешка, број пацијената повећава се убрзано, ситуација је алармантна”, рекао је директор болнице у Њу Делхију Суреш Кумар.

Он је рекао да су у једном дану имали 158 пријема и то су махом пацијенти у веома тешком стању.

У Индији је у посљедња 24 сата инфекција регистрована код 200.739 људи, док је 1.038 људи умрло. До сада је у Индији од посљедица инфекције умрло 173.123 људи.