Болнички системи у Европи суочени су са ризиком од колапса под притиском наглог повећања броја заражених вирусом корона, које је још једном ставило континент у средиште глобалне пандемије.

Пораст броја заражених, који је исконтролисан ванредним мјерама у марту и априлу, сада се немилосрдно убрзава, а власти у земљама од Пољске до Португалије упозоравају на нову кризу са којом се суочава њихова здравствена инфраструктура.

Белгија, која се суочава са оним што је белгијски министар здравља Франк Ванденбруке назвао “цунамијем заразе”, одгађа све процедуре у болници које нису од велике важности, а сличне мјере наговјештавају се у другим земљама Европе.

Директор здравственог сектрора “Болнице дел Мар” у Барселони Хулио Пасквал изјавио је да ће бити неизбјежан наставак одгађања и прекида активности које нису кључне.

Ситуацију компликују распрострањени умор од ванредних мјера и пријетећи економски утицај кризе, што је довело до смањене јавне подршке мјерама затварања какве су биле наређене раније ове године ради спречавања преоптерећености здравствених служби.

Европски центар за спречавање и контролу заразе /ЕЦДЦ/ саопштио је да је у Европи до сада регистровано више од пет милиона заражених вирусом корона и 200.000 смртних случајева повезаних са ковидом 19, те да је крајем септембра поново дошло до наглог пораста броја заражених.

Љекари у Европи кажу да могу да искористе скоро једногодишње искуство са вирусом корона и да су много боље опремљени за индивидуално клиничко лијечење пацијената.

Међутим, капацитет болница за пацијенте обољеле од ковида 19, али и пацијенте обољеле од рака, срчаних болести и других тешких здравствених стања, и даље је рањив.

Холандске власти саопштиле су да ће до краја новембра бити принуђене да откажу лијечење три трећине других пацијената уколико се настави пораст броја пацијената обољелих од ковида 19. Слично упозорење дошло је и од власти Чешке.

Регионалне власти Ломбардије, италијанске регије која је раније била центар заразе, наредиле су данас да се поново отворе привремена одјељења за интензивну његу у Милану и Бергаму, након што су затворена усљед успоравања епидемије.

Локалне управе већине покрајина у Њемачкој, која се прилично ефикасно изборила са првим таласом епидемије, пристале су да приме пацијенте из других земаља којима је потребна интензивна њега.

Пољски министар здравља Адам Њеџијелски изјавио је данас да би до 30 одсто људи који су недавно заражени вирусом корона могли да буду хоспитализовани.

Власти Ирске саопштиле су да немају довољно службеника да одржавају рад система и да током седмице није било могуће пружити његу сваком, јер је дошло до “потражње здравствених услуга без преседана”.