Породица Стијепић из Влакова 12 година води правну битку за заштиту своје имовине преко које је планирана градња аутопута, конкретно дионице Влаково-Мостарско раскршће. Стијепићи са општином Илиџа нису постигли договор о експропријацији земљишта, без обзира на рјешење Федералне геодетске управе и пресуду Кантоналног суда који је 2018. и крајем марта ове године донио одлуку о обустављању радова.

Стјепићи су се обраћали свим надлежним институцијама и органима тражећи заштиту основних људских права, али свуда су наилазили на затворена врата. Траса аутопута Влаково-Мостарско раскршће ЛОТ 3 пролази поред куће у којој је Миодраг рођен. Јасно му је, каже, да је у интересу државе да се направи ауто-пут, но не разумије зашто нико од надлежних није желио разговарати с њима.

МИОДРАГ СТИЈЕПИЋ

“Игнорисали су нас, нису хтјели уопште са нама да разговарају, о било чему. Њихово је једноставно нецемо и нисмо узели васе, а узели су насе, узели су дио имања, видите и сами како су га узели, на један цудан нацин је поткопано.”

Кантонални суд 2018. и крајем марта ове године донио је одлуку о обустављању радова, но та одлука није испоштована. Приликом радова, куће Стијепића су оштећене, као и прилазни пут.

СЛАЂАН СТИЈЕПИЋ

“Приликом радова који трају мјесец и по дана настале су све те штете.До уназад десетак дана нико се није оглашавао, свугдје смо наилазили на затворена врата.

МИОДРАГ СТИЈЕПИЋ

“Видите куда је исао пут, ево доле то је 50 метара, а ја сад идем 3 километра да бих досао до своје куце. Да одем у продавницу треба ми 3 километра. И нико ниста по том питању не намјерава да уради, кога год питате нико ниста не зна.”

Извођач радова у допису наводи да је изласком општинског геометра на имање породице Стијепић демантована тврдња да се радови изводе на њиховом посједу. Адвокат породице Стијепић за нашу телевизију каже да је приликом изласка на мјесто догађаја само обављен увиђај, те да ништа није утврђено и да би вјештаци геодетске и саобраћајне струке требали поново изаћи на терен.

Према првобитном пројекту брзе цесте, за експропријацију су била предвиђена 23 квадратна метра површине земљишта у посједу породице Стијепић – не цијело имање -, али је детаљном анализом пројекта утврђено да није потребно вршити експропријацију ни тог дијела, те да се радови могу несметано изводити и без тога дијела парцеле.

Када је ријеч о проблемима са којима се суочава породица Стијепић контактирали смо начелника општине Илиџа Нермина Музура, међутим, до закључења овог прилога нисмо добили никакав службени одговор.