Октобар је мјесец током којег се широм свијета промовише борба против карцинома дојке. Ријеч је малигној болести која је међу водећим узроцима умирања у женској популацији, иако се успјешно лијечи у 90 одсто случајева, ако се рано открије. Код нас се годишње открије око 1400 нових случајева карцинома дојке, а умире око 500 жена.

Од карцинома дојке може да оболи било ко. Ризик повећава женски пол, старија доб, ненаступање менопаузе до 55 године, позитивна породична анамнеза, те чињеница да жена није рађала или је родила прво дјете у касним 30 – им.

Мирјана Михајловић из Бањалуке није била ни у једној групи, када је прије децнију и по одлучила да уради бесплатан преглед. Налаз није био уредан – малигни тумор на обе дојке. Одмах је оперисана.

МИРЈАНА МИХАЈЛОВИЋ

Мене је спасила та рана дијагностика и наши љекари овдје. Мислим да свака жена мора да схвати важност прегледа. Ја сам данас излијечена, срећна.

Карцином дојке изљечив је у 90 одсто случајева, када је рано откривен. За то се током октобра широм свијета и код нас различитим активностима промовише важност превенције.

Удружење жена „Искра“ из Бањалуке, традиционално, на Тгу Крајине организује подјелу промотивног материјала.

ВЕРИЦА ТАДИЋ, Удружење жена обољелих од рака дојке „Искра“

Проблем је рак не боли у фази у којој је изљечив. Ништа не указује на промјене. Зато је јако важно да подигнемо свијет о самопрегледима.

Код нас се годишње открије око 1400 нових случајева карцинома дојке, а умире око 500 жена. Национална координаторка за малигне болести у РС, проф. др Зденка Гојковић, напомиње да и ову борбу отежава актуелна пандемија.

ЗДЕНКА ГОЈКОВИЋ, национални координатор за малигне болести РС

Ми смо направили испитивање на онкологији. Око 80 наших пацијената је оболило од короне, а смртност је 25 одсто. То је изузетно висок проценат, ако знамо да у редовној популацији је смртност од короне око 5 одсто.

Ружичасти октобар у свијету се обиљежава од 1985. године, у преко 40 земаља. Но, љекари упозоравају да превенцији карцинома дојке треба посветити 235 дана у години, јер је то и даље водећа злоћудна болест жена и нажалост у сталном је пораст