Западни Балкан је у срцу Европе, а будућност земаља тог региона је у Европској унији и због тога је наш ангажман у том смислу био и остао толико снажан, казао је данас у обраћању окупљенима на Самиту о западном Балкану у Софији високи представник Европске уније Јосеп Борел.

Како је истакнуо, заједнички интерес је интегрирати западни Балкан и побољшати просперитет држава, владавину права и сигурност. Подсјетио је да је постоје заједнички изазови на које се тражи и заједнички одговор, а за примјер је навео управо актуелну пандемију коронавируса Цовид-19.

Од самог почетка пандемије, Европска унија подржала је западни Балкан као најближег партнера, каже Боррелл, пружањем финансијске подршке за осигуравање медицинске опреме и укључивањем регије у заједнички механизам набавке ЕУ.

Сада се такођер фокусирамо на опоравак, дајући дугорочну и одрживу подршку региону кроз Економски и инвестицијски план Европске уније који је недавно одобрила Европска комисија – казао је Борел.

Додао је да су сви упознати с тим колико ЕУ цијени заједничко тржиште јер је то једно од најважнијих богатстава ЕУ, а уочи овог самита га је, напомиње, импресионирао рад на стварању заједничког тржишта за западни Балкан, откључавању економског потенцијала регије и чинећи регију економски способном за придруживање ЕУ.

У свему томе не смије се заборавити, подвукао је, да опоравак мора бити одржив и социјално праведан, а то значи тежити зеленом економском опоравку и дигиталној трансформацији економије и друштва због чега су Економски и инвестицијски план и Зелена агенда за западни Балкан усмјерени на модерна, околишно прихватљива улагања.

То такођер значи да улагања морају бити подржана темељним реформама које су потребне на европском путу. Сваки партнер у регији зна што треба учинити. Сада је, такођер, уз добродошлу одлуку о отварању приступних преговора с Албанијом и Сјеверном Македонијом, вријеме да се одржи позитиван замах и настави радити – става је Борел.

Казао је да је сарадња, као што се то ради унутар ЕУ, најбољи начин за превладавање наслијеђа прошлости и изградњу боље будућности што би био јасан сигнал будућим генерацијама да се озбиљно разумију њихове тежње за мирним, праведним и просперитетним друштвима.

Како је закључио у обраћању на Самиту о западном Балкану високи представник ЕУ Јосеп Боррел, данашњи скуп добра је прилика да се разговара о томе како се може практично и конкретно допринијети да тежње младих постану стварност.