Високи представник ЕУ Жозеп Борел рекао је да уколико Европска унија не стабилизује Балкан и не ријеши питање Београда и Приштине неће моћи да се сматра геополитичком силом.

Борел је у интервјуу за данашње издање Фајненшел тајмса, у коме је говорио о спољној политици Уније, рекао да Балкан за Брисел такође представља разлог за забринутост.

”Ако ми не стабилизујемо Балкан биће тешко да се сматрамо геополитичком силом”, рекао је Борел.”Јер нико други неће то урадити, само Европљани”, додао је он.

Борел је рекао да се Брисел залаже за постепену интеграцију земаља западног Балкана у европски блок али да има бројних неслагања измедју Србије и Косова, које је прогласило независност 2008, што Београд не признаје.

ЕУ је била домаћин нове рунде преговора између Београда и Приштине на високом нивоу прошле недјеље.

Говорећи шире о ситуацији у свијету Борел је у интервјуу указао да је сусједство ЕУ ”обухваћено пламеном” и позвао на ”снажан и уједињен одговор” земаља чланица.

”Посљедњих 10 мјесеци наше сусједство захваћено је пламеном, од Либије до Бјелорусије”, рекао је Борел за Фајненшел тајмс и додао да је све ”постало много горе него што се могло очекивати”.

”Глобална ситуација и растуће тензије са којима се суочавамо у сусједству захтијевају јак и уједињен одговор од земаља чланица”, рекао је он.

Брисел је одбацио резултате бјелоруских предсједничких избора од 9. августа на којима је према званичним резултатима дугогодишњи предсједник Александар Лукашенко освојио 80 одсто гласова. Он је снажно осудио и насиље према мирним протестима и упозорио да би могле да буду уведене циљане санкције.

Борел је рекао да ће министри вањских послова ЕУ усвојити рестриктивне мјере против званичника укључених у намјештање избора и у насиље које је услиједило 21. септембра. Рекао је да ће се тада разматрати и Турска.

”Тензије у источном Средоземљу између Грчке, Турске и Кипра расту експоненцијално и постоји јак ризик од конфронтације која иде даље од ријечи”, упозорио је Борел.

Тензије су почеле да расту раније ове године када је Турска почела са истраживањем налазишта нафте у спорним дијеловима источног Средоземља.

Борел је рекао да је циљ ЕУ да ”поново успостави нормалне односе са Турском” као и стабилност у региону.