Чланови Предсједништва БиХ разговарали су у Сарајеву са високим представником Европске уније за спољну и безбједносну политику Жозепом Борељом о будућим перспективама БиХ на европском путу.

Састанку је присуствовао и шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер.

Борељ је рекао да је Европска унија водећи економски и сваки други партнер Босни и Херцеговини, а да је на домаћим властима да интензивирају напоре и остваре реформе.

“Морамо се окренути будућности, користим ову прилику да потврдим подршку напорима БиХ на њеном путу. Будућност ове земље је европска”, рекао је Борељ.

Он је нагласио како се статус кандидата може узети у Разматрање тек када буде испуњено 14 приоритета.

Борељ је овом приликом честитао 25. годишњицу парафирања Опћег оквирног споразума за мир.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је овај датум важан јер је тада успостављен мир и то је, навео је, вриједност Дејтонског мировног споразума.

“БиХ има проблеме јер се различито односи према Дејтону, али нас уједињава могућност да се очува мир. Имамо консензус према ЕУ чланству, да наредне године добијемо кандидатски статус”, рекао је Додик.

Члан Предсједништва Шефик Џаферовић рекао је да је 21. новембар, датум успоставе мира, важан дан за БиХ, Европу и свијет.

“Данас имамо прилику угостити високог представника за вањску политику и сигурност. Данашњи дан се гледа као будућност, прегазили смо лошу политичку атмосферу, надам се да ћемо се сада више окренути реализација 14 препорука Европске комисије”, рекао је Џaферовић.

Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, рекао је да посјета Бореља потврђује да Европска комисија и Европска унија стоје иза напретка БиХ и пружају сву неопходну помоћ.

Борељ с челницима ПСБиХ: ЕУ ће пружити подршку БиХ, динамика зависи од домаћих лидера

И чланови Колегијума оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) сусрели су се данас са потпредсједником Европске комисије и високим представником Европске уније (ЕУ) за вањске послове и сигурносну политику Жозепом Борељом.

У отвореном и искреном разговору, у ком су учествовали предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић, предсједавајући Дома народа Никола Шпирић, замјеници предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић и Драган Човић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић и у име замјенице предсједавајућег Представничког дома Борјане Кришто, посланица Даријана Филиповић, изнесена су различита виђења актуелног политичког тренутка у Босни и Херцеговини, али и наглашен заједнички став о потреби убрзања европског пута БиХ и добијања статуса кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.

Наглашавајући како је Дејтонски мировни споразум окончао трагични ратни сукоб и обезбиједио мир и стабилност, Борељ је нагласио да јасна европска перспектива БиХ и процес европских интеграција представљају покретачку снагу за наставак процеса помирења и јачања повјерења у нашој земљи.

Он је поздравио постизање споразума којим је омогућено одржавање избора у Мостару, као и усвајање Пословника о раду Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који ће омогућити успостављање блиске сарадње између ПСБиХ и Европског парламента. Охрабрујући чланове руководства ПСБиХ да наставе започете реформе, посебно доношење закона о ВСТС-у, сукобу интереса и јавним набавкама, Борељ је поручио да ће ЕУ пружити пуну подршку БиХ, али да динамика европског пута БиХ и добијање кандидатског статуса у највећој мјери зависи од опредјељења домаћих лидера да у значајној мјери реализују реформе и приоритете из Мишљења Европске комисије.

Захваљујући се Борељу на посјети и исказаној подршци БиХ на њеном европском путу, чланови руководства ПСБиХ истакли су опредијељеност да заједнички раде на испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Током боравка у Сарајеву, Борељ се састао и са министром финансија и трезора Вјекославом Бевандом и министром спољних послова БиХ Бисером Турковић. Високи представник је посјетио и Музеј ратног дјетињства у Сарајеву и с представницима међународне заједнице одао почаст цивилним жртвама рата и шампионима мира.