Босански брдски коњ је и даље угрожена пасмина, али није више екстремно угрожена, изјавио је Енвер Жига, предсједник Управног одбора Међународног удружења узгајивача босанског брдског коња.

С обзиром на чињеницу да су узгајивачи босанског брдског коња прије 5-6 година били у врло тешком положају и да је бројност пасмине била далеко испод минимума, када се по међународним критеријима пасмина брише из регистра (200 коња), Жига истиче да је свако ново ждријебе за узгајиваче био велики помак, а сваки нови узгајивач доказ да нису узалуд трошили енергију и средства на очувању пасмине.

“Упорним и стрпљивим радом уз примјену најстрожијих мјера селекције ушли смо у 2019. годину са бројем коња који је већ био изнад утврђеног минимума”, рекао је Жига.

Почетак године, како је навео, није пуно обећавао јер се на ергели “Борике” стање из дана у дан погоршавало, да би 19. марта ове године та позната и са становишта узгоја врло значајна ергела престала с радом.

“Тог дана су затворена врата свих штала и тамо није остао ниједан коњ. Захваљујући нашим напорима успјели смо да сачувамо све коње бивше ергеле, а посебно је значајно да су све расплодне кобиле и два главна пастуха линија Мишко и Барут отишли на једно мјесто. Крдо значи није распршено, а што је исто тако важно основана је нова ергела ‘Босниан моунтаин хорсе’ у мјесту Врточе, између Босанског Петровца и Бихаћа. Захваљујући Зорану Радошевићу, Амиру и Азри Бекић сви коњи су одмах добро смјештени, а током љета имали су довољно траве и воде”, испричао је Жига.

Када је завршена сезона ждријебљења, у Босни и Херцеговини је добијено 25 ждријебади – 17 женских и осам мушких.

“Овако повољан омјер не памте ни најстарији узгајивачи јер се обично рађа 50:50. Тако смо имали и рекордан број ждријебади и рекордан омјер у корист женске ждријебади. Наше четири ергеле ‘Жига’, ‘Језеро’, ‘Сава’ и ‘Босниан моунтаин хорсе’ и неколико мањих узгајивача сада имају 117 коња босанске брдске пасмине узгојених у чистој крви. То је више него добра основа за даљи селективни узгој”, истакао је Жига.

Истовремено су и узгајивачи босанског брдског коња у другим државама наставили узгој по планираном узгојном програму тако да сада има 283 грла што је, каже он, прије неколико година изгледало као недостижан сан.

Од тог броја у Босни и Херцеговини има 117 грла, Словенији 70, Хрватској 23, Србији 23, Швицарској 15, Њемачкој 25, Холандији осам и Аустрији два.

“За узгој у свим државама изван Босне и Херцеговине велику захвалност дугујемо предсједнику Удружења Антону Долиншеку, а захвални смо и др. Матјажу Месаричу који нам несебично пружа сву потребну стручну помоћ”, рекао је Жига.