Компанија ИМП Колис, која се бави производњом и сервисирањем групе производа из области гријања, климатизације и расхладних техника, данас има десет запослених те кооперанте из цијеле БиХ, а њихови измјењивачи топлоте дошли су до Мексика и Катара.

Директор компаније машински инжењер Есад Чекић каже да су добар однос са радницима пренијели и на поштен и коректан однос с клијентима, те да је ту и кључ њиховог опстанка на тржишту и напредовања.

Наши измјењивачи су данас у Мексику. Преко компаније из Шведске које раде клима коморе дошли смо до тржишта јер смо ми њихов производ надопунили нашим измјењивачима топлоте. Они су нас тестирали, дали смо подударна техничка рјешења као понуђачи са дужом традицијом, што нам је отворило даље врата. Радили смо специфичне наруџбе за измјењиваче топлоте у месној индустрији, пољопривреди, у сушарама. Од Катара, Исланда, Француске, Ирске нове прилике су се отварале, те смо се доказали, наводи Чекић.

Објашњава да је његов производ најлакше схватити на примјеру тржних центара.

Када уђете у тржне центре и осјетите промјену температуре, то је пренос топлоте. Улази хладна вода, туда струји зрак, охлади га. И ту је најважнији сегмент тај апарат – измјењивач топлоте. Данас су наши измјењивачи у клиничким центрима, болницама, аеродромима и тржним центрима широм БиХ. Гдје год је осјетите добар хлад, врло вјероватно имамо неке везе с тим, казао је Чекић.

Контакти које су имали раније, како је додао, омогућили су им да отварају нова врата и добију прилику код великих компанија. Уз подршку УСАИД ‘Диаспора Инвеста’ осигурали су набавку нових алата којима ће убрзати развој технологије и усвајање нових стандарда.

Такођер, у сарадњи са УСАИД Пројектом ‘Диаспора Инвест’ извршили смо набавку 3Д софтвера чији је циљ идентифицирање пројектног оквира за наручиоца, којим се убрзава планирање и израда производа. Такођер, набавили смо софтвер за боље управљање логистичким сегментом производње, додао је Чекић.

Тренутно раде на развоју индустријског калорифера, измјењивачима са повећаним степеном искориштења, али фокус им остаје радити на пројектима по наруџби.

Сами на глобалном тржишту тешко можете направити велике искораке, али нам је циљ показати вриједност и тако ширити мрежу партнера. Тржиште је такво да морате бити опрезни на сваку наруџбу и посао. Желимо развити ваздушне завјесе, фен кулере, калорифере, те вјерујемо да све можемо постићи уз трајна партнерства, повјерење и добре раднике – казао је директор компаније ИМП Колис, саопћено је из УСАИД Пројекта Дијаспора Инвест.