Након што Босна и Херцеговина сваког дана биљежи пораст новообољелих, Црна Гора и Словенија нашим држављанима за улазак у те земље тражи негативан тест на коронавирус. И надлежни у Хрватској посљедњих дана повећан број новозаражених у својој земљи везују за долазак грађана из Босне и Херцеговине, Србије и Словеније.

Да ли је Босна и Херцеговина постала “извозница” заразе коронавирусом, или је постала жртвом “увоза”?

Црна Гора због више случајева заразе повезаних с особама које су биле у БиХ или допутовале из наше земље, поновно од бх. грађана тражи негативан тест на коронавирус не старији од 48 сати. Исто тражи и Словенија. Екипа БХТ1 је била на граници са Црном Гором.

“Ми смо одређене граничне прелазе затворили за улаз, а то је Гранични прелаз Метаљка која гравитира на опћини Пљевља и Шћепан Поље на опћини Пужине. Бит ће могућ улаз на два гранична прелаза Илино Брдо и Ситница у опћини Херцег Нови”, каже Веско Дамјановић, Гранична полиција Црне Горе.

И надлежни у Хрватској новозаражене повезују с људима који су боравили или дошли из БиХ и Србије. За сада не предузимају ригорозније мјере.

“Видите, чим је у окружењу већих број позитивних за очекивати је да и ми у Хрватској можемо имати импортиране случајеве, што се и потврдило. Видјели смо да је већина обољелих задњих дана била у Босни, неколико њих у Србији, у једном случају у Словенији због својих приватних или неких пословних разлога”, каже Алемка Маркотић, равнатељица Клинике за инфективне болести.

Повећан број новозаражених показује да је стање алармантно, посебно у појединим кантонима. Да ли је БиХ на трагу новом валу заразе коју смо “увезли” или је постала “извозница” заразе коронавирусом? Епидемилози сматрају да је разлог овакве ситуације ублажавање мјера.

“Људи масовно долазе у нашу земљу из угрожених подручја, а ми њих ни на који начин не контролишемо. Те особе се слободно крећу и имамо случајеве који се могу повезати са особама које су дошле и из Шведске, Њемачке, Аустрије и Норвешке”, каже Јасмина Бркић Џамбић, епидемиологиња у Заводу за јавно здравство Тузланског кантона.

“Ми имамо ситуација за које знамо да су људи били у сусједној земљи и након доласка се испоставило да су били позитивни, а већ је дошло до ширења унутар земље”, каже Јела Аћимовић, епидемиологиња у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Друга ситуација је да су и наши грађани приликом изласка из БиХ били позитивни на коронавирус, а да то нису ни знали. Разлог више за масовније тестирање.