Босна и Херцеговина једна је од само шест европских земаља које су ове године успјеле организирати Ноћ театра, европску манифестацију која се одржава данас. У њој учествује дванаест градова Босне и Херцеговине, а овај пут организирана је на нешто другачији начин, за разлику од претходних година.

Осим Словачке, Чешке и Аустрије, које своје програме реализују искључиво онлајн, Бугарска, Хрватска и Босна и Херцеговина имају активности које укључују и програме унутар културних установа. Десет представа се сценски приказује на стварним физичким локацијама, а шест представа се емитује путем дигиталних платформи. Координатор, Босанско народно позориште Зеница, ове године доноси три представе, међу којима и представу за дјецу ”Продани смијех”, као и позоришно-документарне изложбе, а све то у онлајн форми.

МЕРИМА ХАНДАНОВИЋ, координаторица Ноћи театра БиХ

”Затим ће бити емитован поетски садржај нашег драгог, преминулог колеге Жарка Мијатовића ”Ко сам, што сам”. Дакле, ради се о стиховима Јесењина и навечер имамо, мислим у току дана свакако али предвиђен као вечерњи програм, емитовање представе ”Синови умиру први”.”

ДЕНИС КРЏАЛИЋ, извршни продуцент Ноћи театра БиХ

”Нама је драго да програм генерално није толико редуциран у односу на претходне године. Имамо укупно 21 програмски садржај, 16 представа, што нам је изузетно драго.”

Мостарски театар младих, као и многа друга позоришта, отворило је своја врата публици и у складу с епидемиолошким мјерама понудило цјелодневни програм. На Меморијалној сцени играју три представе, док онлајн програм приказује

СЕАД ЂУЛЧИЋ, директор Мостарског театра младих

”Имамо изведбу представе ”Жохари” која је на неки начин и занимљива. Почела јуче кампања у Мостару за локалне изборе, па ево представа која на неки начин шта млади људи мисле о свему томе и какав град они би жељели , не дневно политчки него онако приниципијелно какав.”

Иако је главна замисао Ноћи театра – отворена врата позоришних институција, што омогућава посјетитељима да упознају позориште на другачији начин, иза сцене, ове године то ће у већини случајева изостати. Како истичу организатори, најважније је очувати здравље свих грађана.