Босна и Херцеговина први пут је домаћин велике вјежбе у којој Оружане снаге БиХ и америчка војска провјеравају спремност на могуће нападе. Ријеч је о вјежби “Брзи одговор 21” која се одвија на 30 локација у Европи. Војници Оружаних снага БиХ су међу 30 хиљада војника из 26 земаља који учествују у овој вјежби.

Билатерална вјежба „Брзи одговор 21“ у којој ће учествовати око 500 припадника Оружаних снага БиХ и око 700 америчких војника, биће одржана на војним полигонима Мањача и Гламоч, те касарни и аеродрому Дубраве код Тузле, од 17. маја до 2. јуна.

Генерал-мајор РАДОВАН ИЛИЋ, командант Оперативне Команде ОСБиХ

“Овдје ће се гађати искључиво лаким пјешадијским наоружањем, минобацачима 60 мм и 81 мм, на Гламочу 120 мм. Што се тиче вјежбе Динамичан одговор 12-4, ту могу бити хаубице”, рекао је Илић.

Генерал-пуковник СЕНАД МАШОВИЋ, начелник Заједничког штаба ОСБиХ

“Ово је теренска вјежба која подразумијева бојево циљање. Радиће је одвојено ОС БиХ и војска САД, да би све било завршено заједничком вјежбом, која ће се одржати 22. маја”, казао је Машовић.

Врхована команда ОСБиХ, односно државно Предсједништво, ову вјежбу је одобрило у фебруару 2020. године, а данас је на Мањачи најављена као највећа у историји БиХ.

Др СИФЕТ ПОЏИЋ, министар одбране БиХ

“Циљ је да САД покажу да својим копненим, поморским и ваздушним путем за врло кратко вријеме у Европу довести снаге јачине једне дивизије, и циљ је да се провјери интеграција са снагама које су на терену”, истакао је Поџић.

“Брзи одговор 21” је дио мултинационалне вјежбе “Бранилац Европе” коју проводи Команда Оружаних снага САД-а за Европу и Африку. Ријеч је о укупно 28 000 учесника у четири повезане вјежбе, које ће бити одржане у 12 држава. Између осталих и у БиХ, упркос негодовању дијела домаће јавности.