Ведран Боснић, селектор кошаркашке репрезентације Босне и Херцеговине, изјавио је након данашњег жријеба за Еуробаскет 2022 да ће их изузетно јака група додатно мотивисати.

Бх. кошаркаши на Европском првенству 2022. године играће у групи Б са селекцијама Француске, Литваније, Словеније, Њемачке и Мађарске, одлучено је жријебом који је данас одржан у Берлину. Чињеница да су им међу ривалима чак четири виша европска шампиона, довољно говори какав је изазов пред бх. тимом у “групи смрти”.

Међутим, Боснић у препознатљивом тону поручује како је сигурно да БиХ не иде на Европско првенство са бијелом заставом.

“Свима је јасно да смо добили веома захтјевну групу са кошаркашким силама. Пет од четири екипа против којих ћемо играти имају у својим редовима НБА играче, ту су уосталом и два првака Европе са посљедња три европска првенства. Међутим, као што сам и раније рекао, ко год да нам је ривал, ми се морамо фокусирати на себе и припремити се најбоље што можемо. Ови момци су у квалификацијама показали какво срце имају, не сумњам да ће тако бити и на Еуробаскету. Овако јака група ће нас још више мотивисати. Сви фаворити на папиру тај статус ће против нас морати оправдати и на терену”, рекао је Боснић за интернет страницу Кошаркашког савеза БиХ.

На Еуробаскету 2022 по четири најбоље репрезентације из сваке групе пласираће се у осмину финала.

Група А: Шпанија, Русија, Турска, Грузија, Белгија и Бугарска.

Група Б: Француска, Литванија, Словенија, Њемачка, Мађарска и БиХ.

Група Ц: Грчка, Италија, Хрватска, Украјина, Велика Британија и Естонија.

Група Д: Србија, Чешка, Пољска, Финска, Израел и Холандија.

Европско првенство за кошаркаше бит ће одржано од 1. до 18. септембра 2022. у Чешкој, Грузији, Италији и Њемачкој.

Групна фаза играће се у Прагу, Тбилисију, Милану и Келну, а нокаут у Берлину. Наслов европског шампиона бранит ће Словенија.