Изложба под називом “Одјеци ликовне рефлексије ратне деструкције” отворена је данас у Бошњачком институту Фондација Адила Зулфикарпашића у поводу обиљежавања 25. годишњице геноцида у Сребреници.

Изложени су радови из колекције Бошњачког института који су тематски везани уз период агресије на Босну и Херцеговину – радови аутора који су креацијом и стваралаштвом одговорили на ратну деструкцију.

Ријеч је о радовима умјетника Мерседа Бербера, Едина Нуманкадића, Изета Алечковића, Мевлудина Екмечића, Халила Тиквеше, Менсуда Кече, Шемсе Гавранкапетановића, као и раду умјетника Сеида Хасанефендића под називом “Велики марш шехида”, а сви говоре о болу, ратном страдању, али и пркосу и протесту умјетника.

Кустос изложбе Ермин Лагумџија је појаснио да је изложба конципирана тако да даје пресјек стања на који начин су бх. аутори у свом ликовном дјеловању искористили искуство агресије на БиХ и на који се начин та ратна деструкција одразила на њихове личне ауторске поетике.

“То је богатство различитих техника, дјела која су рађена у различитим гранама ликовне умјетности. Поступци и умјетнички третман теме рата и ратне деструкције доноси различите ауторске поетике. Имамо радове остварене у реалистичном изразу, симболичке мотиве, експресију, апстракцију до радова који су остварени у концептуалном изразу”, казао је Лагумџија.

Бошњачки институт сваке године изложбама обиљежава 11. јули, годишњицу геноцида у Сребреници.