Политички аналитичар Бојан Будимац, који живи и ради у Турској, говорио је у емисији у БХТ1 уживо о потресу који је погодио Турску те о (гео)политичкој ситуацији између Француске с једне те арапског и муслиманског свијета с друге стране.

“Прве жртве су забиљежене, око 152 озљеђена и четири жртве, срушено је око 20 зграда, у 12 њих се врше спасилачке операције… Ја живим 250 километара од Измира и осјетио сам потрес”, говори он.

Коментирајући затезање односа између Турске и Француске, Будимац истиче да су проблеми који оптерећују њихове односе неидеолошке природе.

“Они су врло конкретни. Четири најистакнутије точке гдје се то трење догађа су Сирија, Либија, Источни Медитеран и Н. Карабах сукоб. Када погледамо ставове Француске, Француска се ставила на страну Радничке Партије Курдистана коју ЕУ и САД сматрају терористичком организацијом која тежи држави на јужној Турској граници, у Либији се Мацрон сврстао на страну Хавтера а против владе у Триполију, што се тиче источног Медитерана, Француска подржава грчки максимализам… Што се тиче Н. Карабаха који је де фацто 20 посто азербејџанског територија, Мацрон је рекао да азербејџански став да је то њихово није уреду”, истакно је он.

Као наводи, “не зна” колико ЕУ одговара сукоб Мацрона с Турском.

Ердоган се, како наводи, већ више од десетљећа покушава наметнути као лидер турског и арапског свијета, још откако је раскинуо односе с Израелом и подржао тзв. аропско прољеће.

“То што Мацрон ради, треба бити осуђено од сваког пристојног човјека… Он ради на поларизацији друштва”, додао је Будимац.

Коментирајући мигрантску кризу, Будимац истиче како је уговор из ожујка 2016. године највише поштован од стране Турске.

“Турска није наплатила нити половицу од обећаних средстава иако то Запад приказује другачије, с друге стране, знате што значи имати три милијуна миграната у земљи, Турска то добро подноси, међу осталим, и због религијских разлога… Добар дио тих људи жели у Еуропу, а тко је Турска да им забрани”, пита се Будимац и додаје како Грчка заједно с Њемачком “просто дави” те људе који покушавају прећи границу.

На упит када ће Турска у ЕУ, он је истакнуо како “нитко више не вјерује у ту причу”.

Коментирајући окретање Анкаре Москви када је у питању економска сурадња, Будимац истиче како Турска већ 18 година, откако је Ердоган на власти, ради стално на независној вањској политици.

“Турска ће имати право да одлучује о властитим националним интересима када је Турска одбила бити дио рата у Ираку…”, подсјетио је Будимац.