У Босанско-подрињском кантону Горажде у посљедња 24 часа забиљежено је 14 нових случајева обољелих од коронавируса. Осам су штићеници Дома за стара и изнемогла лица у Горажду.

Недостаје медицинског кадра и опреме, а Кризни штаб министарства здравства у том смислу предузима мјере како би се превазишла тренутна веома тешка ситуација у овој установи.

Директор Дома за стара и изнемогла лица Анес Беговић истиче како су од почетка пандемије предузете све мјере како би се заштитили корисници.

“Код неких корисника симптоми су се појавили у понедјељак, прегледани су и тестирани. Заражени су тренутно у својим собама, затворени, оне који су негативни смо одвојили у другу зграду како бисмо их изоловали. Тестирања се настављају и биће тестирани сви до краја седмице када ћемо имати јаснију слику. Са особама које су позитивне радиће стручно медицинско особље”, каже Беговић.

Услуге дома тренутно користе 42 особе, а проблем је недостатак особља које брине о њима.

“Имамо проблема са медицинским особљем, медицинска сестра и његоватељица су позитивне и оне су у изолацији. Имали смо састанке са Кризним штабом и епидемиологом, покушавамо ангажовати стручно медицинско особље које би могло радити у овој ситуацији”, каже Беговић.

Због погоршања епидемиолошке ситуације, пооштрене су мјере заштите.

Др. Медина Бичо, директорица Завода за јавно здравство истиче како би најбоља варијанта била смјештање позитивних пацијената у изолаторијум којег још увијек нема, међутим олакшавајућа околност је чињеница да сви позитивни из Дома за стара и изнемогла лица имају блаже симтоме.

“Од почетка епидемије добро контролишемо ситуацију, једно вријеме смо имали потпуни карантин и изолацију, све до сада смо пребродили на најбољи начин, али нажалост десило се да вирус уђе у установу. Боримо се и даћемо све од себе да ријешимо ову ситуацију, породице корисника молим за стрпљење, све информације могу добити од нас о здравственом стању корисника и било каквим промјенама”, каже Беговић.

Посјете Дому за стара и изнемогла лица изричито су забрањене.

На подручју БПК Горажде активна су 83 случаја заразе, у изолацији се налази 239 особа, док се од почетка пандемије опоравило 99 пацијената.