Десеци тисућа Бразилаца просвједовали су диљем земље против предсједника Јаира Болсонара, који је предмет прелиминарне истраге због сумње да није пријавио покушај корупције у купњи цјепива.

“Ова влада већ је убила више од 500.000 људи као резултат заблуда политике, лажних вијести, лажи и сада овог апсурдног скандала с корупцијом око цјепива”, рекла је једна просвједница, лијечница Патрициа де Лима Мендес.

Ово је трећи дан мобилизације од краја свибња којима се тражи одлазак Болсонара, којег оптужују за лоше управљање пандемијом коронавируса која је већ однијела више од 500.000 живота у земљи од 212 милијуна становника.

“Геноцидни Болсонаро”, “То није негационизам, то је корупција” или “Да цјепивима”, само су неки од натписа које су носили просвједници, њих неколико десетака тисућа, у средишту Сао Паула.

“Људи су од просвједа на интернету прешли на просвједе на улицама. Томе су придонијели посљедњи захтјев за опозивом и информације о случају корупције”, казала је просвједница Ана Цлаудиа Лима.

Окупљања су на позив опорбе одржана у неколико градова, укључујући Бразилију, Белем (сјевер), Рецифе (сјевероисток), Порто Алегре (југ).

Болсонаро је осумњичен да је занемарио сумње у корупцију које му је изнио дужносник Министарства здравства.

Свједочећи пред истражним одбором Сената (ИЦЦ), дужносник министарства здравства је рекао да је био подвргнут “нетипичном притиску” да одобри увоз доза индијског цјепива Цоваxин за које је сматрао да су превисоке.

У петак је бразилско државно тужитељство најавило отварање прелиминарне истраге против шефа државе на темељу оптужби тројице сенатора који га оптужују за “превару” у овој афери.