Логораши у Босни и Херцеговини годинама се боре да формално правно буду признати, а од те борбе никада неће одустати, порука је Савеза логораша који данас у Братунцу обиљежавају “Дан логораша Босне и Херцеговине”.

Овај дан, кажу, није само прилика да се ода почаст свим убијеним и несталима, него и да се укаже на обесправљени положај ове категорије, која 26 година од краја рата није добила права каква заслужује.

Логораши у БиХ су најбројнија и једина категорија проистекла из рата 1992.-1995., која, нити 26 година након завршетка рата, нема ријешен правни статус, чије постојање власт потпуно игнорише и чија се права свакодневно грубо крше.

Поручују да је 9. мај – Дан логораша БиХ прилика и дужност да се сви присјете логораша Мањаче, Омарске, Кератерма, Сушице, Батковића, Луке-Брчко, Каменице, КПД Фоча, Куле, Хелиодрома, Дретеља, ОШ “Вук Караџић” у Братунцу и још више од 600 логора у БиХ, те да се ода дужна почаст свим убијеним, несталим логорашима као и логорашима преминулим након изласка из логора.

“Ово је прилика али и наша морална обавеза да још једном укажемо на изузетно тежак положај логораша и позовемо носиоце законодавне и извршне власти на нивоу БиХ да учине посљедњи напор да се усвоји Закон о правима жртава тортуре у БиХ, који ће третирати све логораше на идентичан и јединствен начин”, казали су из Савеза.

Сматрају неупитним да су логораши популација која убрзано биолошки нестаје, да истина о злочинима, тортури, агресији и геноциду у БиХ у великој мјери је заснована на свједочењима преживјелих жртава концентрационих логора које неки покушавају занемарити а њихове патње умањити, те казати да логора и логораша у периоду агресије на БиХ 1992-1995. уопште није ни било.

“У вријеме када цивилизиран свијет обиљежава Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, логораши у БиХ и даље су жртве тортуре која је, истина, лијепо упакована, али и даље погубна за њих, јер су поред грубе занемарености од стране власти, принуђени да плаћају огромне судске и трошкове правобранитељства у предметима по тужбама којима су, у недостатку адекватног законског рјешења, покушали остварити своја права која су им погажена неоснованим лишењем слободе и тортурама које су претрпјели у логорима”, наводи се у саопћењу.

Савез логораша у БиХ борити ће се и даље и тражити модел и начин за регулирање статусних права логораша, дати свој максимални допринос на јачању културе сјећања, борити се против заборава и неправде, преко надлежних институција тражити процесуирање одговорних за ратне злочине почињене над логорашима и уз све то наставити слиједити тековине антифашизма заступајући цивилизацијске вриједности суживота на овим просторима са јасним опредјељењем да и даље развијамо државу БиХ држећи истодобно до мултикултуралности, толеранције и суживота свих грађана без обзира на националну, вјерску, расну или неку другу припадност, саопћено је из Савеза логораша БиХ.