Послије најдужег зип-лајна у нашој земљи, чланови Брдско-бициклистичког удружења “Мостар” настављају с адреналинским пројектима.

Овога пута су туристичко-адреналинску понуду на Фортици изнад Мостара, уз финансијску подршку Херцеговачко-неретванског кантона, одлучили проширити с 35 метара дугим висећим мостом.

Херцеговачко сунце, крш, природа и крајолик који остављају без даха, изврсна су прилика за релаксацију, шетњу, али и уживање у адреналинским спортовима. Управо на том раде чланови Брдско-бициклистичког удружења “Мостар”. Најдужи зип-лине у Босни и Херцеговини направили су 2018. године, а прије двадесетак дана направили су висећи мост који спаја двије литице изнад Мостара.

“Ријеч је о једном стјеновитом узвишењу гдје већ постоји спортско пењалиште. Одлучили смо да је најлогичнији слиједећи корак да направимо Виа Ферату, уствари осигурану пењачку руту чији је овај мостић саставни дио”, рекао је Ђани Рахимић, Брдско-бициклистичко удружење “Мостар”.

До мостића, дугог 35 метара, може се доћи из два смјера. Један је успињањем уз 70 метара високу и осигурану литицу, која је почетак адреналинске руте, а други пут је кршовита пјешачка стаза.

“Хтјели смо да направимо један авантуристички, али и историјски обилазак, односно културно-историјски обилазак гдје ће људи моћи да, осим што уживају у адреналину, науче нешто ново о историји овога града”, каже Рахимић.

Историја ове локације открива како је у Другом свјетском рату италијанска војска управо на овим обронцима имала своје бункере у које је путем жичаре достављала намирнице и оружје.

“То је замишљено као једна кружна авантуристичка рута, гдје људи након пењања и преласка преко моста могу да посјете ове бункере, остатке жичаре и да се онда врате кроз кањон који дијели Фортицу од овог узвишења који је исто тако импресиван и представља једно чудо природе”, каже Рахимић.

Амра Мустафи из Брдско-бициклистичког удружења “Мостар” истиче како је сигурносна опрема – обавезна.

“Људи који имају своју опрему и који су искусни у пењању и адреналинским спортовима, могу само доћи ту и све сами прећи… и Виа Ферату и овај мост. Међутим, ако немају, опрему могу узети у Дому на Фортици и, евентуално, узети водича који ће са њима прећи ту комплетну руту”, каже Мустафи.

За сада је интерес показао велики број љубитеља адреналина.

Прелазак преко моста је бесплатан, а евентуално изнајмљивање сигурносне опреме ће се наплаћивати.