Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ Мајлинда Брегу истакла је да, према подацима “Балкан барометра”, подршка грађана западног Балкана чланству у ЕУ стално расте, а да би 71 одсто младих отишло да живи и ради у иностранству, што је знак за узбуну за све.

Она је напоменула да је перспектива потенцијалног чланства у ЕУ током свих ових година била покретачка сила свих економија западног Балкана.

Брегу је истакла да је у поређењу са 2016. годином, када је 39 одсто грађана региона подржавало чланство, сада га подржава њих 62 одсто, саопштено је из Савјета за регионалну сарадњу.

“Не знамо њихове мотиве, али је могуће да чланство и ЕУ виде као прилику да оду из својих економија. На питање да ли би жељели да оду из своје економије и живе и раде у иностранству, 71 одсто младих је одговорило да би. То је знак за узбуну за лидере западног Балкана, али и за све нас који се бавимо регионалном сарадњом”, рекла је Брегу на почетку обраћања на “Преспанском форуму за дијалог”, који се данас одржава у Охриду.

Према њеним ријечима, у исто вријеме, подршка регионалној сарадњи је велика и расте.

“Око 77 одсто наших грађана подржава регионалну сарадњу и виде је као механизам за унапређење политичке и економске ситуације у њиховим економијама. Прије 20 година нико не би говорио о трговини, технолошком развоју, старт-ап фирмама или дигиталном програму, паметним градовима и улагању у људске потенцијале. Данас је регион пригрлио изградњу заједничког регионалног тржишта”, истакла је Брегу.

Брегу је говорила на пленарној сесији на високом нивоу под називом “Поновно успостављање синергије ЕУ и САД према западном Балкану” на којој је, између осталих учествовао и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.