Убрзање испорука вакцина ће омогућити Европској унији да угледа “свјетлост на крају тунела”, упркос трец́ем валу епидемије корона вируса који се шири Европом, најавио је европски комесар за јединствено тржиште Тијери Бретон.

“Сада у Европи имамо 52 фабрике које раде 24 сата дневно, седам дана у седмици” за производњу вакцина против корона вируса, рекао је он за француске медије, преноси Бета.

Бретон је казао да Европа има капацитет да произведе и испоручи за своје грађане 360 милиона доза планираних за крај другог квартала и 420 милиона доза потребних да би се колективни имунитет постигао до средине јула.

Европски комесар је недавно рекао да би Европа могла постићи колективни имунитет до 14. јула.

“Видимо свјетлост на крају тунела”, казао је Бретон и додао би требало још неколико седмица да се ширење вируса ограничи и да се истовремено повећа број вакцинисаних.

Бретон је најавио да ће први европски “здравствени пасош” бити доступан од 15. јуна.

Ново здравствено увјерење треба да буде доступно “у року од два до три мјесеца” у дигиталним и папирним формату, и важит ће у свих 27 држава чланица, рекао је Бретон за француски РТЛ Радио и ТВ канал ЛЦИ, преносе Реутерс и Тањуг.

“Од тренутка када будемо сигурни да ће сваки Европљанин који жели да буде вакцинисан имати фер приступ вакцини, као што ће то бити случај у наредна два до три мјесеца – бит ће добро да постоји здравствени цертификат који ће потврђивати ваше стање”, рекао је Бретон.

Цертификат, или пасош, како га неки медији називају, садржат ће податке о држављанству, врсти вакцине и о антитијелима.

„У документу ће бити ваше име, презиме, датум рођења, држављанство, број пасоша овјерен QР кодом, да ли сте вакцинисани или не, врста вакцине и да ли сте били носилац вируса“, рекао је Бретон који је француским новинарима показао верзију тог цертификата.

“Имплементација здравствене путничке исправе планирана је за јуни, што би осигурало да се путовања наставе широм Европе”, додао је, преноси Ал Џазира.

Бретон је рекао да постоји могућност да документ, иако није обавезан, буде препоручен за путовање авионом, учешће на неком важном догађају или за улазак на неко јавно мјесто.

У недостатку тог документа бит ће неопходан негативан тест на коронавирус.