Министри финанција држава чланица Еуропске уније (ЕУ) потврдили су данас позитивне оцјене и покренули писани поступак за одобравање националних планова за опоравак и отпорност Хрватске, Ципра, Литве и Словеније.

“Одлична вијест за још четири државе чланице – Хрватску, Ципар, Литву и Словенију. Потврдили смо позитивне оцјене националних планова тих четирију држава”, рекао је словенски министар финанција Андреј Ширцељ након неформалног састанка Вијећа за финанције и економије.

Будући да се на неформалним видео-састанцима не могу доносити одлуке, након састанка покренут је писани поступак којим ће се и формално одобрити национални планови за опоравак и отпорност наведених држава. Писани поступак треба бити довршен у сљедећих неколико дана.

Хрватска из Механизма за опоравак и отпорност, средишњег елемента плана за опоравак ЕУ сљедеће генерације, има на располагању 6,3 милијарде еура бесповратне помоћи и 3,6 милијарди повољних зајмова. Засад је одлучено да се користе само бесповратна средства, а накнадно се може тражити кориштење зајмова.

Прије десетак дана министри финанција држава чланица одобрили су првих 12 националних планова за опоравак и отпорност: Португала, Шпањолске, Грчке, Данске, Луксембурга, Аустрије, Словачке, Латвије, Нјемачке, Италије, Белгије и Француске.

То значи да ће прије љетне станке у аугусту, бити одобрено укупно 16 националних планова за опоравак и отпорност.