Европски парламент и преговарачи из чланица Европске уније постигли су сагласност о детаљима дугорочног буџета европског блока од 2021. до 2027. године, чиме је учињен кључни корак ка активацији пакета вриједног 1,8 билиона еура.

“Постигнут је политички договор за Европу између преговарача Европског савјета и Европског парламента за буџет и пакет опоравка”, рекао је портпарол њемачког предсједништва ЕУ Себастијан Фишер.

Договор износи јасан став да владе могу добити средства ЕУ само уколико поштују владавину права, а то је услов против којег су Пољска и Мађарска.

У односу на првобитни споразум лидера ЕУ, у буџету вриједном 1,1 билион еура повећана је потрошња на здравство, образовање и безбједност за 16 милијарди еура.

Установљени су и нови, посвећени приходи за буџет ЕУ како би блок могао да отплати 750 милијарди еура, које планира да позајми као помоћ у опоравку након пандемије вируса корона.

У наредних неколико седмица биће настављени разговори између посланика Европског парламента и администрација о детаљима позајмице вриједне 750 милијарди еура, од којих ће 672,5 милијарди еура бити подијељено међу администрацијама у виду позајмица и грантова на основу њихових националних планова за опоравак од пандемије.