Званичница ЕУ за храну и лијекове Сандра Галина рекла је данас да ће еуропски блок искористити све доступне начине да осигура набавку вакцине против ковида 19 од “Астра Зенеке”.

Она није прецизирала на који начин, али је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен раније запријетила да ће пооштрити контроле извоза фармацеутских компанија које не поштују потписане уговоре са ЕУ.

“Астра Зенека” је почетком марта саопштила да је циљ испорука 100 милиона вакцина Унији до краја јуна, што је троструко мање од наведеног у уговору са Бриселом.

“Намјеравамо да покренемо поступак и искористићемо сва доступна оруђа да добијемо дозе од Астра Зенеке. То је срамота и штета по репутацију”, нагласила је Галина, напомињући да само једна од пет постројења наведених у уговору “Астра Зенеке” са ЕУ испоручује вакцине у европски блок.

У уговору су наведене два постројења у Британији, једно у Холандији и једно у Белгији. Постројење у САД је наведено као помоћни достављач.

Тренутно, само постројење у Белгији ради на производњи вакцина за ЕУ.

Еуропска комисија је, такође, почела процедуру предвиђену уговором са “Астра Зенеком” која би могла довести до правног поступка против компаније,