Постоји ризик од другог вала пандемије коронавируса у Великој Британији, док су вјеројатна локализирана жаришта, поручиле су у сриједу главне британске медицинске удруге, у једном од најснажнијих упозорења Борису Јохнсону који ублажава рестриктивне мјере како би помогао економији.

Велика Британија је међу земљама с највећим бројем мртвих од коронавируса, али, сукладно успоравању ширења коронавируса, бројне се рестрикције укидају 4. српња.

Снажни други вал заразе коронавирусом ноћна је мора за вође широм свијета.

Многи од британских медицинских стручњака упозорили су да је потребно одмах се припремити за такав сценариј.

“Иако је тешко предвидјети будући облик пандемије у Великој Британији, доступни подаци указују да су све вјеројатнија локална жаришта, док је други вал стварни ризик”, поручила су британска медицинска удружења у писму објављеном у Бритисх Медицал Јоурналу.

Писмо потписује 15 еминентних професионалних удруга и синдиката, укључујући, челнике Краљевског колеџа кирурга, Краљевског колеџа лијечника, Краљевски колеџа хитне медицине и Британске здравствене организације.

“Бројни елементи инфраструктуре потребне за сузбијање вируса почињу се постављати, али преостају значајни изазови”, написали су.

Објавивши да се Енглеска буди из “хибернације” Јохнсон је казао да се отварају пубови, ресторани и хотели од 4. српња.

“Иако остајемо приправни, не вјерујемо да тренутно постоји ризик другог врхунца у броју инфекција који би могао преплавити НХС (британски здравствени сустав)”, рекао је премијер у уторак.

У понедјељак је забиљежен најмањи дневни пораст броја умрлих (15 особа) у Великој Британији од средине ожујка.

До сада је умрло чак 54.139 особа у Великој Британији, при чему је у САД-у само више људи умрло.

Јохнсона, који је сам завршио на одјелу интензивне његе због инфекције коронавирусом, критизирала је опорба због закашњелог увођења карантене, недовољно доступне заштитне опреме те због сустава тестирања и праћења.

Стручњаци у писму говоре о фокусирању на “подручја слабости” како би се спријечио други вал пандемије у интересу заштите живота и што бржег обнављања господарства.

Други потписници писма су Анне Марие Раффертy, предсједница синдиката медицинских сестара Краљевски колеџ сестринства, Маггие Рае, предсједница добротворне удруге Фацултy оф Публиц Хеалтх и Рицхард Хортон, главни уредник знанственог часописа Ланцет.

Јохнсонов гласноговорник одговорио је да ће власти и даље јамчити потребне ресурсе здравственим службама те да ће уско сурађивати с НХС-ом како би се Велика Британија припремила за зиму.