Британски музеј објавио је да је набавио 103 цртежа, који су више од 70 година били сматрани изгубљенима, дјело јапанског сликара Хокусаија (1760.-1849.), који је свјетску славу стекао графиком “Вал”.

Те црно-бијеле цртеже јапански мајстор израдио је 1829., када је имао 70 година, за илустрацију књиге која никада није била објављена.

“Изгубљени” цртежи задњи су пута били јавно виђени 1948., на једној дражби, те су се поновно појавили 2019. у Паризу.

Британски музеји који имају неке од највећих збирка тог јапанског сликара изван његове домовине, наводе да су купљени цртежи особито вриједни јер су настали у раздобљу када Хокусаи више није много стварао и проживљавао је низ животних драма.

На тим изгубљеним цртежима мајстор је сликао животиње, цвијеће, призоре из повијести и вјерског живота, митолошке или књижевне ликове, укратко “садржај који не налазимо ни у једном пријашњем Хокусаијевом дјелу”, приопћио је музеј.

Посебно су важни “маштовити чаробни призори о поријеклу човјека у древној Кини”, наводи се у приопћењу

Та ће се дјела моћи прегледати на мрежној страници музеја и бит ће представљени јавности на изложби.

Хокусаи је постао један од најславнијих јапанских сликара у свијету захваљујући графичкој мапи “36 погледа на Фуђијаму”, која обухваћа и славни дрворез дивовског вала који пријети трима бродицама.