Британски премијер Борис Џонсон изјавио је данас да ће, као резултат пандемије коронавируса, многи бити приморани да промијене посао. Он је, такође, указао на брзи темпо економских промјена.

Џонсон је представио пакет мјера за помоћ људима да стекну нове вјештине, укључујући обећање о курсевима за оне којима недостаје највиши ниво квалификација.

Британски премијер је оцијенио да је пандемија убрзала промјене које су се већ дешавале у секторима малопродаје и угоститељства, пренио је АП.

“Прије ковида, људи су већ куповали све више преко интернета, већ су поручивали храну. Ова криза је компримовала ту револуцију”, рекао је Џонсон.

Према његовом плану, људима ће бити омогућено да се преквалификију, а трошкове ће платити порески обвезници.

“Британска економија је у процесу великих и брзих промјена под утицајем интернета и могућности комуникација на даљину”, рекао је Џонсон.

Он је додао да стари начини запошљавања нестају, али да се невјероватном брзином отварају нове прилике и огромни нови сектори “у којима ова земља већ води или може да предводи свијет”.

Зајмови за финансирање стицања високог образовања биће флексибилнији, па ће одрасли и млади моћи да студирају у различитим периодима живота, а биће проширени и програми приправничког рада.

Влада планира отварање дигиталних “кампова”, гдје ће бити одржавани курсеви за одрасле повезани са гарантованим разговорима за запошљавање.