Премијер Велике Британије Борис Џонсон обратио се вечерас британској јавности и представио план активности у борби против коронавируса, укључујући дјеломично ублажавање рестриктивних протуепидемиолошких мјера.

Би-Би-Си је из полусатног Џонсоновог обраћања издвојио кључне поруке, а једна од њих је најава да ће нови сустав Цовид Алерт пратити вирус у Великој Британији.

Џонсон је поручио да “није вријеме за једноставан излазак из изолације овог тједна”. Лјуди би се, навео је британски премијер, сада требали активно потицати на одлазак на посао, ако не могу радити од куће, али требају избјегавати јавни пријевоз.

Од сриједе, грађани ће моћи неограничено вјежбати, укључујући боравак у локалном парку или вожњу до одредишта ради вјежбања. Школе би могле поновно почети с радом најраније 1. липња, а прво би се отвориле основне школе.

Дијелови угоститељства и више трговина могли би бити отворени у српњу, овисно о епидемиолошкој ситуацији. Они који у земљу буду долазили зракопловима, бит ће стављени у карантену.

Џонсон је поручио и како “неће оклијевати повући кочнице”, ако дође до даљњег ширења епидемије Цовид-19, што значи да би се поступно отварање свих друштвених и пословних активности могло зауставити.