Будућност Босне и Херцеговине је пут према Европској унији и НАТО-у, а континуирано напредовање на еуроатлантском путу доприноси стабилности и напретку БиХ, изјавио је данас замјеник министрице вањских послова БиХ и предсједавајући Комисије за сарадњу с НАТО-ом Јосип Бркић.

Он је на виртуалном састанку с амбасадорима земаља чланица НАТО-а извијестио учеснике о формирању Комисије за сарадњу НАТО-ом, одржавању инаугуралне сједнице те начину и динамици рада тог тијела.

Бркић је навео да Комисија, између осталога, утврђује приоритете у реализацији обвеза БиХ које произлазе из учешћа у програму “Партнерство за мир”, као и у вези с реализацијом обвеза из документа “Програм реформи БиХ”.

Он је подсјетио да ће Комисија настојати све одлуке и закључке доносити консензусом, а у случају да се консензус не постигне, Комисија ће одлучити већином гласова присутних чланова, уз обвезу да су у ту већину укључени гласови најмање два представника сваког конститутивног народа, од чега је један глас предсједавајућег или замјеника предсједавајућег Комисије из реда сваког од конститутивних народа.

Говорећи о значају формирања Комисије за сарадњу с НАТО-ом те даљњим правцима и активностима те сарадње, Бркић је казао да је Вијеће министара БиХ усвојило документ “Реализација Програма реформи БиХ 2019.-2020.”, који садржи табеларни приказ проведбених активности надлежних институција у БиХ у вези с политичким и економским питањима, обрамбеним и питањима сигурности те ресурсима и правним питањима.

Представници НАТО штаба у БиХ те амбасадори земаља чланица Алијансе поздравили су формирање Комисије за сарадњу с НАТО-ом БиХ те нагласили да ће Сјеверноатлантски савез наставити с пружањем подршке БиХ током проведбе програмских реформи.

Истакнули су важност испуњавања увјета и задатака на еуроатлантском путу БиХ, саопћено је из Уреда за односе с јавношћу Министарства вањских послова БиХ.