Европска унија, у партнерству са Свјетском здравственом организацијом (СЗО), покренула је регионални пројекат вриједан преко 7 милиона еура за подршку сигурном и учинковитом цијепљењу популације широм западног Балкана, рекао је у Бриселу замјеник генералног секретара Европске службе за вањско дјеловање (ЕЕАС) за политичка питања Енрике Мора, током састанка са замјеником министрице вањских послова БиХ Јосипом Бркићем.

Мора је истакао да је нови регионални пројект дио цјелокупне иницијативе Тим Јуроп који подразумијева покретање низа регионалних акција у корист западног Балкана, у износу од преко 25 милиона еура финансираних из Инструмента претприступне помоћи Европске уније (ИПА). Он је навео је да укупни пакет помоћи ЕУ за западни Балкан, као одговор на КОВИД-19, тренутно премашује 3,3 милијарде еура, те да све наведено показује стратешки значај регије западног Балкана за Европску унију, саопштено је из Министарства вањских послова БиХ.

Замјеник Бркић је том приликом рекао да Босна и Херцеговина цијени континуирани ангажман Европске уније у подршци стабилности као и активности на јачању политичких и економских веза, како унутар регије западног Балкана, тако и између ЕУ и регије, посебно имајући у виду тренутну ситуацију с пандемијом КОВИД-19 и све мјере које треба слиједити.

Он се захвалио ЕУ на непроцјењивој подршци пруженој БиХ и регији током кризних ситуација.

Иако је и сама ЕУ тешко погођена, пружила је подршку западном Балкану, укључујући хитан одговор на најкритичније медицинске потребе, затим у превазилажењу посљедица које криза оставља на здравствени и економски сектор, те макрофинанцијску подршку. Такође, земље регије уврстила је у програме јавне набавке и помогла на многе друге начине.

Замјеник министрице је истакао да је Босна и Херцеговина предана свом путу ка ЕУ, те да нема алтернативу европској интеграцији коју види као шансу за стварање бољег социјалног окружења, економског развоја и политичке стабилности.

Он је нагласио да ће Босна и Херцеговина с партнерима са западног Балкана појачати напоре на реализацији кључних питања у вези с инфраструктурном повезаношћу, лакшим протоком капитала, робе, услуга и квалификоване радне снаге. Исказао је увјерење да ће се подршка и помоћ ЕУ нашој регији наставити, наведено је из Министарства вањских послова БиХ.