Предсједавајући Комисије БиХ за сарадњу са НАТО-ом Јосип Бркић информисао је на састанку политичког комитета НАТО-а представнике амбасада чланица Алијансе о формирању, одржавању прве сједнице и начину рада Комисије, тачније начину гласања и доношења одлука, циљевима, задацима и роковима.

“Захвални смо НАТО-у за политику отворених врата. То је истинска вриједност нашег партнерства јер се ниједна земља није у стању борити са толико изазова, посебно истовремено, попут пандемије, природних катастрофа, организованог криминала, илегалних миграција или било којег другог безбједносног изазова”, навео је Бркић, који борави у дводневној радној посјети Бриселу.

Дипломате су поздравиле формирање Комисије, остварени напредак у сарадњи са Алијансом, учешћу БиХ у мировним мисијама и изразили очекивање да ће БиХ наставити са неопходним реформским процесима, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Бркић је учествовао на састанку Политичког комитета НАТО-а, те одржао одвојене састанке са помоћником главног секретара НАТО-а за политичка питања и безбједносну политику Бетином Каденбах и помоћником главног секретара за операције Џоном Мензом.

Бркић их је информисао о томе да је одлуком Савјета министара од 24. фебруара успостављена Комисија, на чијем је он челу, као и о одржавању инаугурационог састанка на којем је усвојен пословник о раду Комисије, те започете активности на изради нацрта документа “Програм реформи за 2021. годину”.

Он је додао да је рад Комисије транспарентан, те да ће главна тема рада бити техничка сарадња БиХ са НАТО структурама.

На састанку са помоћником главног секретара за политичка питања и безбједносну политику, Бркић је истакао и да су развој добросусједских односа и јачање регионалне сарадње приоритети спољне политике БиХ, са крајњим циљем укључивања у савремене европске, политичке, економске и безбједносне интеграције.

Допринос БиХ у вођеним операцијама и другим мировним операцијама НАТО-а била је тема разговора са помоћником главног секретара за операције Мензом. Бркић је том приликом нагласио да БиХ подржава и спремна је допринијети колективној безбједности и стабилности, смањењу пријетњи миру, те да је посвећена сарадњи и основним демократским вриједностима.

Бркић је нагласио да стабилност и безбједност Европе лежи и на БиХ, те да је од 2001. године у различитим операцијама подршке миру учествовало 1.650 припадника из БиХ.