Шеф Одсјека за стратешко планирање у сектору за заштиту и спашавање у Министарству безбједности БиХ Идриз Брковић за БХРТ је рекао да БиХ изложена ризику од катастрофа и да се морају предузети озбиљне мјере за успјешну превенцију тих несрећа.

“БиХ је изложена ризику од катастрофа, то су показала глобална истраживања из 2017. године. Такође, пројекција климатских промјена указује да подручје Балкана у наредном периоду може очекивати повећан број природних несрећа, поготово поплаве, пожари и суше. Према анализама, од 145 локалних заједница, под изузетно значајним ризиком од поплава и клизишта је 91, а 27 под изузетним рузиком од поплава. То указује да се морају предузети озбиљне мјере за успјешну превенцију тих несрећа”, рекао је Брковић за емисију “БХТ1 уживо”.

Влада Швајцарске ће уложити новац у смањење ризика од катастрофа у БиХ, а акценат је на локалим заједницама које, како истиче Брковић, морају прве адекватно реаговати у случају природних катастрофа.

“Влада Швајцарске одлучила је уложити наредних десет година у смањење ризика од катастрофа у БиХ. Акценат је на локалној заједници јер је она први одговор у случају природних и других несрећа. Овај пројекат не обухвата само област цивилне заштите, већ је усмјерен и на подручје пољопривреде, социјалног сектора, да би се помогло ризичним локалним заједницама у припреми у случају природних несрећа.”, казао је Брковић и додао да је вриједност прве фазе 8.4 милиона КМ.

Брковић истиче да ће најмање десет локалих заједница бити укључено у овај програм.

“То су Бихаћ, Калесија, Какањ, Сански мост, Градачац, Требиње, Бијељина, Бањалука, Приједор и ту су већ почеле активности”, рекао је Брковић, те додао да овај број није коначан.

Један од градова тешко погођеним поплавама из претходних година је и Бијељина, као и околна мјеста, а како каже Савјетник градоначелника града Бијељина и координатор Платформе за наш град Владо Симеуновић за БХРТ, у Бијељини се поплаве могу увијек очекивати.

“Бијељина је мјесто гдје се улијева Дрина у Саву и гдје се слијевају све ријеке у БиХ које припадају црноморском сливу. Према томе, увијек можемо очекивати могућу поплаву”, рекао је Симеуновић.

Он је додао да је Бијељина у посљедних шест година урадила много када је у питању превенција поплава.

“Један од активности спроведених је је учешће у овом програму, затим регулисање корита и изградња насипа. Изградња насипа поред ријеке Дрине је приоритет, јер је та ријека највећи узрок катастрофа. Ријешили смо питање савског насипа. Урадили смо два унутрашња и и један ободни канал”, истакао је Симеуновић, те додао да све те активности које су спроведене дају грађанима дозу сигурности акда су у питању поплаве.

Када је у питању чланство у Механизму цивилне заштите ЕУ, Брковић каже да БиХ, према одређеним процјенама комисије ЕУ, још није спремна на овај корак.

“Процјењено је да бих још није спремна да буде чланица, да би могла радити са другим земљама чланицама. Ми смо добили пројекат вриједности 2,5 милиона еура и тај пројекат је сада у фази имплементације”, казао је Брковић и додао да ипак очекује позив за чланством већ сљедеће године јер би то отворило могућност аплицирања за фондове ЕУ који се нуде.

На питање о доношењу Стратегије за смањење ризика од катастрофа, Брковић истиче да се на томе интензивно ради.

“БиХ треба да донесе Стратегију за смањење ризика од поплава и катастрофа. Ми смо покренули активности да би добили што квалитетнији документ. Имамо ограничавајућих фактора, али се надам да ћемо сљедеће године имати ту стратегију”, рекао је Брковић.

Он је додао да би Стратегија донијела дефинисање главне циљеве на којима се треба радити, као и тачно дефинисање рокова и финансијских средствима за реализацију тих циљева.