Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Влада, уколико до 1. децембра нове епидемиолошке мјере не дају резултате, увести забрану кретања као најрадикалнију мјеру.

“Нажалост, следећа мера је забрана кретања, али ја у овом тренутку не желим о томе ни да размишљам. То многим људима доноси огромне проблеме, да кренемо само од тога да у том тренутку морате брзо да издате дозволе за кретање људима који чувају болесне родитеље, да гледате како да нема злоупотреба, а да опет да не угрозите те људе. То је посебна проблематика”, истакла је Брнабићева.

Она је указала да ће се Влада трудити да не уводи ригорозније мјере како би сачувала привреду, те апеловала да грађани покажу одговорност једни према другима и испоље неопходну дисциплину.

Када је ријеч о евентуалном продужетку јесењег распуста основних и средњих школа, Брнабићева је оцијенила да су дјеца најбезбједнија у школама и да су бројеви заражених компаративно мали.

“Када ђаци напусте школе онда нема контроле. Седеће по кафићима, возиће се аутобусима, одлазиће једни код других. Док год може тако да остане, да ђаци иду на наставу у школу, треба да иду. Важно је да нисмо изгубили ни један једини дан наставе”, нагласила је она.