Премијер Србије Ана Брнабић најавила је да ће заједничка сједница влада Србије и Републике Српске бити одржана 17. маја у Бањалуци, као и да ће тада бити постављен камен-темељац за хидроелектрану “Бук Бијела”, а да ће највјероватније крајем јула коначно бити отворен мост “Братољуб”, између Братунца и Љубовије.

Одговарајући на посланичка питања у Скупштини Србије, Брнабићева је рекла да је 17. мај дан када се креће коначно у реализацију заједничке хидроелектране “Бук Бијела”.

Она је додала да се искрено нада да ће крајем јула или у августу коначно бити отворен мост “Братољуб”, између Братунца и Љубовије, који је Србија са своје стране завршила још 2017. године и уложила знатну суму новца, као и Република Српска за претприступне саобраћајнице.

“Али, чекало се на отварање граничног прелаза. То је прије неких годину дана обновљено и сада се на томе ради. То ће значити толико много за људе за обје стране тог моста. Тако да се надам да ћемо и тај велики подухват коначно завршити”, рекла је Брнабићева.

Она је навела да је постигнут договор да 17. маја буде одржана заједничка сједница влада Србије и Републике Српске у Бањалуци.

“Правили смо паузу, нажалост, преко годину дана, због вируса корона, али, ево сада, када се ситуација мало смирила и стабилизовала, 17. маја ћемо ићи у Бањалуку на заједничку сједницу двије владе”, рекла је Брнабић.

Она је најавила да ће на тој сједници поново бити покренута динамика око многих тих пројеката, посебно стратешких, као што је Аеродром Требиње.

“Ми 17. маја постављамо камен-темељац за хидроелектрану ‘Бук Бијела’. И то је један стратешки пројекат до кога нам је много стало и на којем смо много радили, а који ће финансирати Србија”, рекла је Брнабићева.

Она је навела да је ту и ауто-пут до Бијељине, напоменувши да Србија већ ради на правцу Кузмин – Сремска Рача, те да ће финансирати комплетну трасу тог пута до Бијељине.

“Аеродром Требиње је изузетно важан стратешки пројекат, надам се да ћемо кренути у изградњу сљедеће године. Ту смо ми већ одвојили знатна средства за експропријацију. То је аеродром који ће бити у стопроцентном власништву Србије, али ће много значити не само за Републику Српску, него и за читаву Босну и Херцеговину”, рекла је Брнабић.

Она је подсјетила да је са представницима РС разговарано и о једном важном пројекту у области пољопривредне инфраструктутре, а ријеч је о аутоматској противградној заштити, којом ће се бранити подручје РС, али ће много помоћи и Србији да све градоносне облаке разбије у РС.

Поред тога, како је рекла, предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик покренули су још једну важну тему, а то је отварање пограничних индустријских зона.

“То је једна од важних тема за наредну заједничку сједницу влада, а онда и конкретни пројекти и подршка за четири општине – Дубица, Костајница, Дрвар и Невесиње. Тако да 17. маја поново смо тамо и разговарамо конкретно шта можемо да урадимо”, рекла је премијерка Србије.

Брнабићева је подсјетила да је на иницијативу Вучића и Додика установљен заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, који се обиљежава већ двије године као подсјетник на датум када је 1917. године пробијен Солунски фронт. Она је нагласила да су сви пројекти Србије за српски народ дио нечег већег, како је рекла, заједништва између не само Србије и РС, него и српског народа, гдје год живио у региону или широм свијета, те додала да је поносна на све што је урађено.