Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да би увођење ковид пасоша за путовања или улазак у ЕУ за особе које су вакцинисане било у супротности са основним европским вриједностима слободе кретања и права на избор, али да је Србија спремна за тако нешто, јер већ има информациони систем.

Jа сам стотину одсто за вакцинацију, али такође мислим да људи имају право избора. Ако се уведу ти пасоши, то ће бити дискриминација људи који из неких разлога или здравствених разлога, не могу да се вакцинишу.

Брнабићева је навела да није очекивала такву одлуку ЕУ, те да се нада да она није финална.

“Али, ако буде, ми смо од првог дана спремни за тако нешто. За наше грађане нема проблема. Ми смо међу земљама са највећим бројем вакцинисаних људи”, рекла је Брнабићева.

Она је истакла да Србија има информациони систем који је већ прављен тако да, уколико се уведу ковид пасоши, то грађани Србије имају.

“Ми немамо проблем, али мислим да је то у потпуности супротно свим европским вриједностима и свим вриједностима модерног друштва и слободе кретања и права на избор” рекла је Брнабићева.

Она је додала да ће са нових 100.000 “спутњикових” вакцина, које стижу вечерас у Београд из Русије, Србија прећи бројку више од два милиона добијених вакцина.

“Сутра добијамо још 58.500 Фајзер вакцина, а 5. марта још 500.000 кинексих Синофарм вакцина. Немамо проблем”, додала је Брнабићева, која је данас у Рачи посјетила погон за прикупљање меда “Наш мед”, Удружења пчелара Србије.