Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће Србија од суботе, 1. маја, почети да издаје дигиталне сертификате о вакцинацији, односно сви грађани који су вакцинисани добиће дигитални ковид сертификат.

Она је на сједници Скупштине Србије, одговарајући на питања посланика, истакла да су неке земље већ спремне да прихвате сертификате Србије и да ће захваљујући њима грађани моћи да путују лакше и без “пи-си-ар” тестова.

“Србија је успоставила од почетка процеса одличан ИТ систем, који омогућава издавање електронских сертификата. Ти сертификати треба да омогуће путовање вакцинисаних грађана”, рекла је Брнабић.

Она је такође навела да ће Србија ускоро имати око 40 одсто вакцинисане укупне популације, те додала да је у Србији све боља и стабилнија епидемиолошка ситуација.

“Бројеви падају, а највећи дио тога је захваљујући вакцинацији, што се најбоље види у Београду, гдје драматично пада број обољелих. Вакцинација ради”, истакла је Брнабићева, те апеловала на грађане да се вакцинишу.

Она је најавила и да ускоро почиње масовна вакцинација у тржним центрима, а пунктови за вакцинацију биће најприје постављени у Тржном центру Ушће у Београду, затим у шопинг-центру “Делта сити”, као и у центрима у Крагујевцу и у Нишу.