Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, да је пандемија вируса корона до сржи уздрмала два основна принципа модерног свијета – принцип људских права и њиховог поштовања и принцип једнакости између појединаца и земаља.

Она је нагласила да је борба против пандемије веома скупа јер су скупи опрема, тестови и вакцине које сви теже да набаве, те да су сиромашне земље у неравноправном положају.

“Грађани девет од десет сиромашних земаља вероватно неће моћи да приме вакцину 2021. године, јер су богате земље већ купиле 53 одсто вакцина предвиђених за производњу сљедеће године. Са тих 53 одсто вакцина, вакцинисаће се само 14 одсто укупне популације”, рекла је Брнабићева на конференцији “Утицај пандемије корона вируса на стање људских права у Србији”.

Она је истакла да се Србија бори и настоји да вакцине обезбиједи и билатерално и кроз међународне механизме.

“Србија даје све од себе да се на најбољи начин избори са пандемијом, да заштити животе и здравље грађана, али и њихова радна мјеста и економију, како би наставила да се развија и надокнади пропуштено у овој години, што је тешко”, закључила је Брнабићева.