Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да би са наставком процеса масовне вакцинације против коронавируса земља у јулу могла да се врати нормалном животу.

Она је казала да је до сада у Србији дато око 2,6 милиона доза вакцина, при чему је око 1.473.000 грађана примило прву дозу а ревакцинисано је око 1.086.000.

“Прву дозу примило је око 26 одсто пунољетног становништва а ревакцинисано је око 19 одсто пунољетних. Комплетно заштићених грађана, код којих су прошле три недјеље од друге дозе односно пет у случају вакцине АстраЗенека, имамо око 733.000 или 14 одсто пунољетне популације”, казала је премијерка.

Оцјенила је да је захваљујући вакцинацији дошло до “благог” пада броја новозаражених у Србији.

“Без овакве кампање имунизације имали бисмо више од 10.000 новозаражених дневно у овом таласу епидемије”, казала је премијерка.

Додала је да су данашњи и проценти новозаражених од синоћ “нешто бољи” него претходних дана.

“За сада све иде како треба. Имамо добар тренд, пада полако али пада”, казала је предсједница Владе Србије.

Најавила је да је планирано да у наредних седам дана буде вакцинисано око 303.000 грађана.

“Сутра нам стиже 106.470 доза Фајзер вакцине, то смо билатерално уговорили а сутра би требало да стигне и 500.000 вакцина Синофарм”, казала је Ана Брнабић.

Поновила је да ће се предсједник Србије Александар Вучић вакцинисати у уторак ако до тада стигну додатне количине вакцине из Кине.