Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да ће за производњу кинеске вакцине “синофарм” бити изграђена нова фабрика, јер је београдски Институт “Торлак” предвиђен за производњу само руске вакцине “спутњик ве”.

“Пошто у Торлаку нема капацитета за друге вакцине, за кинеску вакцину синофарм изградићемо додатне капацитете, али ћемо још видети да ли ће то бити у склопу института Торлак или засебно“, рекла је Брнабићева у селу Рајковић, код Мионице, након посјете вакциналном пункту у том селу.

Она је рекла да се у оквиру проширења Института “Торлак” планира и изградња “Био 4” кампуса за биоинформатику и биотехнологију, биодиверзитет и биомедицину, те да ће бити уложено пет милиона евра у центар за секвенцирање генома.

Брнабићева је најавила да ће 20. маја у Крагујевцу почети да се гради Институт за дигиталну пољопривреду.

“Планирана је изградња новог научно-технолошког парка у Крагујевцу”, рекла је она, те оцијенила да је одлично што се они који су већ изграђени и даље шире – Београд, Ниш, Нови Сад, Чачак.

Према њеним ријечима, крајем маја планирано је да се крене и са Институтом Биосенсе, како би млади људи остајали у Србији, а неки и да се враћају, што је забиљежено од 2015. до 2019. године,пренијели су београдски медији.

Брнабићева је рекла да је план да се направи комплетна дигитализација здравства, што ће додатно помоћи грађанима у лијечењу.

Министар здравља Србије Златибор Лончар, који је са Брнабићевом посјетио вакцинални пункт, рекао је да изградња ковид болнице у Новом Саду иде по предвиђеном плану, те подсјетио да је 1. септембар рок када би требало да почне са радом.