Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да постоји политичка воља и чврста спремност Владе Србије да интензивира реформе на даљем путу ка чланству у ЕУ, што је најважнији спољнополитички приоритет земље.

Брнабићева је обавијестила шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција и амбасадоре земаља чланица ЕУ да Србија наставља рад на имплементацији реформи у области владавине права и реформи правосуђа, у најбољем интересу друштва и грађана Србије.

Она је током разговора указала да је ефикасност и транспарентност правосудног система основно полазиште демократског друштва којем Србија тежи и бескомпромисни циљ ове владе, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је истакла да ће ускоро бити усвојен акциони план за Медијску стратегију и да Влада Србије остаје посвећена унапређењу дијалога са медијским и новинарским удружењима.

Она је поручила да је Србија прихватила нову методологију ЕУ, као и да у наредном периоду очекује позитиван сигнал ЕУ и отварање нових поглавља за које је Србија у потпуности спремна.

Фабрици и амбасадори држава чланица ЕУ поздравили су формирање нове владе и њену јасну посвећеност бржем путу Србије ка чланству у ЕУ, између осталог и кроз реформе, посебно у владавини права, наводи се у саопштењу.

Они су подстакли спровођење тих реформи на основу препорука из Годишњег извјештаја о напретку Србије Европске комисије, те истакли пуну солидарност и наставак помоћи Србији током пандемије вируса корона.

Фабрици је похвалио посвећеност Србије у напорима да одржи стабилност економије у тешким условима епидемије и нагласио да ће ЕУ наставити финансијски да подржава Србију и регион кроз Инструменте за приступну помоћ, као и Економско-инвестициони план за западни Балкан.

Према његовим ријечима, ова подршка посебно је значајна за очување привреде и привредних активности током пандемије и поспјешивање дугорочног опоравка.

На састанку су такође позитивно оцијењени посвећеност продубљивању регионалне економске интеграције, стварању заједничког регионалног тржишта и Зеленој агенди.