У периоду од 24. марта до данас, владе 13 земаља свијета донијеле су одлуку о забрани кориштења наргила у угоститељским објектима, као једну од основних мјера превенције заразе коронавирусом. У Босни и Херцеговини забрана кориштења наргила, за сада, вриједи само у Брчко дистрикту.

У Брчко дистрикту је од 17. августа забрањено кориштење наргиле. Из Удружења “ПРОИ”, посвећеног рјешавању најзначајнијих друштвених проблема у Босни и Херцеговини, кажу да наргила и наргила барови не доприносе само ширењу коронавируса него и непоштивању закона.

“Знамо да се око наргиле у баровима окупљају особе самим тим кршећи препоручене мјере кризног стожера о социјалној дистанци, размјењује се прибор за пушење, у таква мјеста долазе малољетници и то доводи до једног одређеног повећања ризика за инфекцију вирусом”, истиче Самир Ибишевић из Удружења “ПРОИ”.

Конзумирање наргиле, у Федерацији Босне и Херцеговине, није регулисано законом али су за то потребне посебне дозволе. Из удружења “Наргила” поручују да се сви власници наргила барова придржавају епидемиолошких мјера како спријечили ширење коронавируса.

“Ми смо предали поднеске и дописе према надлежним институцијама од Федерације до кантона, предложили смо састанке и предложили смо конкретне мјере на који начин да помогнемо надлежним институцијама да, нећу рећи превазиђемо, али да се што боље контролише пандемија коронавируса када говоримо о баровима. И предложили смо надлежним органима у којем год наргила бару се затекне малољетно лице које користи наргила услуге, да треба да се такав наргила бар и затвори”, наглашава Адвокат Удружења наргила барова Кенан Адемовић.

Власници наргила барова желе исти третман као и сви други угоститељи. Поручују да, како други нуде своје производе, тако ће и они своје уз поштовање епидемиолошких мјера, али и закона.