Многобројни званичници упутили су честитке грађанима Босне и Херцеговине поводом 1. марта, Дана независности БиХ.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Джаферовић у поруци грађанкама и грађанима навео је да је прије 29 година проведен референдум о независности, а грађани БиХ су храбро и достојанствено узели властиту судбину у своје руке и изабрали пут слободе и достојанства. Истакао је да је то био један од најзначајнијих тренутака у свеукупној хисторији БиХ.

Додао је да је потребно присјетити се и одати поштовање свима који су својим животом бранили државу БиХ и осигурали њен опстанак јер без њихове спремности да по сваку цијену одбране суверенитет и територијални интегритет данас не би било ни БиХ.

“Будућност наше државе је у интеграцији, повезивању, разумијевању и заједничком настојању да генерацијама које долазе осигурамо услове за изградњу друштва утемељеног на европским вриједностима и стандардима, у којем ће дијалог и узајамно уважавање наших различитости бити темељ бољитка за све. То је наш дуг према прошлим, садашњим и будућим генерацијама”, навео је Джаферовић.

Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Жељко Комшић у честитци је казао да је “прије готово три деценије, слободно израженом вољом, већина грађана и народа наше земље изјаснила се за суверену и независну државу БиХ”.

“Пред нама је много изазова, актуелних проблема, али морамо сви заједно ефикасније дјеловати како бисмо остварили циљ, а то је достојанственији и просперитетнији живот њених грађана. Увијек ћемо се залагати за модерну, уређену демократску државу једнакоправних грађана, у којој ће бити мјеста за све, без обзира на вјеру и нацију. Борит ћемо се за очување мира, сигурности и стабилности. Лјубав према домовини преносит ћемо на млађе генерације, које вјерују да се учењем, радом и надом у право и правду то може постићи. Останимо пркосни и поносни у дану када обиљежавамо наш највећи празник”, поручио је Комшић.

Замјеница предсједавајућег Вијећа министара и министрица вањских послова БиХ Бисера Турковић навела је да је упркос највећим искушењима, БиХ опстала.

“Борба за просперитетну, модерну и европску БиХ равноправних народа и грађана, за какву су се опредијелили грађани наше земље на референдуму, траје и данас. Суочена са различитим насртајима и погледима на будућност, наша домовина наставља свој пут на којем ће постати дио европске породице, и у којој ће сви грађани имати једнака права. Вјерујем да овакав пут нема алтернативу, и због тога је важно да сви заједно учинимо више да наша домовина буде снажнија и напреднија, а да наши грађани боље живе”, рекла је Турковић.

Министар сигурности БиХ Селмо Цикотић у честитци свим грађанима изјавио је да је БиХ у протеклом периоду прошла кроз бројне прекретнице и судбоносне изазове.

“Нјеним чуварима, и у најдраматичнији хисторијиским тренуцима, идеја водиља је била очување заједништва, равноправности и уважавање различитости. И у овом времену, јачање и промовисање заједничких вриједности, пут је којим желимо ићи и градити будућност за наше грађане”, сматра Цикотић.

У честитци замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића наводи се:

“Поводом Дана независности наше државе БиХ, који ове године прослављамо суочени са изазовима пандемије коронавируса, честитам вам овај изузетно важан датум за самосталну, независну и суверену БиХ, мултиетничку, грађанску, антифашистичку и демократску државу, земљу културног и вјерског прожимања, са искреном вјером у просперитетну и еуроатлантску будућност наше једине домовине БиХ”.

“Наш је задатак и обавеза чувати суверенитет и независност за коју смо се изборили. Од тог задатка не смијемо одустати јер БиХ је цјеловита, недјељива и суверена држава, међународно призната и то је једина истина и једина законитост”, навео је Дуновић и додао “Још увијек многи ту независност заборављају и дијеле земљу и њене грађане. Као и увијек, неће нас убиједити да не можемо живјети скупа, цивилизовано и нормално у цијелој Босни и Херцеговини”, рекао је потпредсједник ентитета Федерација БиХ Милан Дуновић.

Потпредсједница ФБиХ Мелика Махмутбеговић навела је “наши најбољи синови и све патриоте завјетовали су нас да суверенитет, територијални интегритет и независност наше једине домовине, никада не смијемо довести у питање” додајући да је најбољи начин да им се одуже “да безусловно радие на јачању модерне и стабилне државе, чланице еуро-атлантских интеграционих процеса, државе која ће својим привредно-економским и друштвеним потенцијалима створити и континуирано радити на јачању амбијента за живот свих Босанаца и Херцеговаца”.

Бројне личности из јавног, спортског и културног живота, такође, упутиле су честитке за 1. март, Дан независности БиХ.