Број избјеглица које су побјегле из области које контролишу јеменски побуњеници Хути, усљед разарајућих оружаних сукоба у Јемену, достигао је два милиона, изјавио је јеменски амбасадор у Русији Ахмед Салем ел Вахиши.

Он је у интервјуу за ТАСС рекао да су побуњеници неке од избјеглица гађали балистичким пројектилима док су се кретали ка Марибу.

Вахиши је истакао да међународно призната Влада Јемена напорно ради на ублажавању патње грађана и учествује у разговорима ради враћања безбједности и стабилности у земљу.

”Представници власти путовали су, на примјер, у Стокхолм, Швајцарску и Кувајт како би се укључили у дијалог са Хутима и окончали рат. Наша влада је одувијек била озбиљна у својим намјерама, али Хути су константно тврдоглави када је ријеч о спровођењу споразума постигнутих са било којом страном”, нагласио је Вахиши.

Јеменски амбасадор изразио је увјерење да временски оквир за проналажење рјешења зависи искључиво од конструктивног приступа Хута процесу преговора, односно од тога да ли су озбиљни у вези са завршетком сукоба и спровођењем мировног споразума.

Вахиши је напоменуо да не треба окретати главу на сва кршења међународног права која врше побуњеници јер ће то вјероватно довести до наставка сукоба и непредвидивих посљедица.