У посљедње три године број пријављених случајева насиља над дјецом у БиХ је удвостручен – истакнуто је на данашњој промоцији производа и активности пројеката проведених ради спрјечавања те врсте насиља.

Пројектни координатор невладине организације MFS-EMMAUS Харис Карабеговић навео је да то показује да њихове активности доприносе да становништво препознаје и пријављује такве случајеве и да буду процесуирани.

Појаснио је да у склопу два пројекта које проводе уз подршку УНИЦЕФ-а, Владе Шведске и организације Save the Children и кроз активности Центра за сигурни интернет раде на едукацији дјеце, родитеља и осталих како да препознају и пријаве насиље, те како да затраже подршку за жртве.

Нажалост, због ове пандемије дјеца проводе још више времена на интернету и самим тим постају изложенија насиљу – истакао је Карабеговић.

У оквиру споменутих пројеката снимљен је анимирани филм “Насиље над дјецом”, видео клип “Стоп насиљу у дигиталном окружењу!”, те су развијене мобилна апликација/игрица “Super Safe” и меморијска игрица “Stay Safe”, који су представљени данас.

Замјеник резидентног представника УНИЦЕФ-а у БиХ Алвин Нијхолт поручио је да је у посљедњим годинама у БиХ посвећена додатна пажња и посвећеност борби против насиља над дјецом, али да још увијек постоји раскорак између декларативне посвећености и подузимања конкретних мјера.

Од почетка ове године у којој смо сви погођени пандемијом коронавируса порасла је забринутост да је број случајева насиља над дјецом повећан, за шта постоје и докази – нагласио је Нијхолт.

Енеид Хасановић из Федералне управе полиције рекао је да та институција ради на спрјечавању злостављања дјеце у дигиталном окружењу кроз истражне мјере и радње из своје надлежности, те превентивно кроз обуке дјеце у сарадњи с невладиним сектором.