Доласци страних туриста у Шпанију у фебруару су опали за 93,6 одсто на годишњем нивоу јер су се посјетиоци држали подаље од барова и плажа у иначе другој најпосјећенијој земљи на свијету.

Међународни туризам у Шпанији прошле године забиљежио је пад од 80 одсто на 19 милиона посјетилаца, што је најниже од 1969. године.

Тај тренд настављен је у прва два мјесеца ове године, подаци су Националног завода за статистику.

Шпанија је раније од туризма добијала преко десетине свог бруто домаћег производа.

Шпанија је у фебруару примила 284.311 страних туриста, 34,6 одсто мање него у јануару. Приходи од међународног туризма у фебруару опали су за 93,3 одсто на годишњем нивоу, што је довело у опасност многа предузећа.

Иако је већина туриста дошла из Француске, односно сваки четврти путник у фебруару, број Француза опао је за 87,4 одсто у односу на фебруар 2020. године, посљедњи мјесецмприје пандемије.

Многи Французи, уморни од блокаде, хрле преко границе уживајући у отвореним баровима и ресторанима у областима попут Мадрида.

Нијемци, који су се почели враћати на Мајорку, заузели су друго мјесто.

Процјене истраживачког центра “Функас” показују да је допринос туристичког сектора шпанској економији опао на између четири и пет одсто прошле године са око 12 одсто у 2019. години, угрожавајући тако многа предузећа.