Служба за архив Брчко дистрикта БиХ данас је, поводом Дана архива и архивске службе Босне и Херцеговине који се обиљежава 12. децембра, организирала медијско представљање активности ове службе везаних за прикупљање и дигитализацију информација о архивској грађи која се односи на Брчко дистрикт БиХ.

Архивиста на сређивању архивске грађе у Служби за архив Брчко дистрикта БиХ Есаф Левић изјавио је да су истраживање и скенирање архивске грађе која се односи на Брчко у Архиву БиХ обавили упосленици Службе за архив током 2018. и 2019. године након чега се исте године приступило архивистичком сређивању дигиталних фондова који су својим садржајем најважнији за кориснике услуга брчанског архива.

Ријеч је о четири дигитална фонда – дигитални архивски фонд ‘Земаљска влада за Босну и Херцеговину Сарајево 1878.-1918’, фонд ‘Дринска бановина, ИВ просвјетно одјељење 1929.-1938’, фонд ‘Јевреји Брчко 1940.–1945’, те дигитални архивски фонд ‘Шљиварство Брчко 1918.–1944’.

„По своме садржају за нас је најзначајнији фонд ‘Земаљска влада за Босну и Херцеговину Сарајево 1878.-1918’. Ријеч је о документима који се односе на Брчко, а настали су између 1883. и 1918. године. Информације садржане у дигиталном архивском фонду ‘Земаљска влада за Босну и Херцеговину Сарајево 1878.- 1918.’ су од изнимне важности за изучавање хисторије Брчког у периоду аустроугарске окупације и управе у БиХ“, казао је Левић.

Шеф службе за Архив Брчко дистрикта БиХ Ћазим Суљевић казао је да се велики број грађана и институција обраћа Архиву захтјевом за кориштење архивске грађе коју користе углавном у доказне сврхе.

Нагласио је да је за све заинтересоване истраживаче архивске грађе оспособљена читаоница у којој је смјештено пет рачунара спојених на систем који пружа могућност увида и прегледа дигитализоване архивске грађе.

Дан Архива и архивске службе Босне и Херцеговине се обиљежава 12. децембра. На тај дан је 1947. године проглашена Уредба о Државном архиву Народне Републике Босне и Херцеговине и започела организована заштита архивске грађе у БиХ.

Ове године ће 73 године Архива и архивске службе Босне и Херцеговине бити обиљежено пригодним програмима, у складу са препорукама за заштиту од пандемије ЦОВИД-а 19.